Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna måste välkomna politiker

Annons

Arbetarbladet skriver den 14 september om en enkät som Rädda Barnen i Gävle har genomfört. Den visar att fyra av fem barn och ungdomar i Gävle tycker att de har små eller inga möjligheter att framföra sina åsikter till de som bestämmer i kommunen.

Jag håller självklart med Rädda Barnen och ordförande Margareta Elensky om att det är ett allvarligt problem. Alla, självklart också unga, ska känna att det är lätt att få kontakt med en politiker.

Elensky tycker att detta kunde ske via skolan. Det tycker jag med. Problemet är att skolorna i Gävle kommun är mycket ovilliga att öppna sina portar för politiker. I valrörelsen kan partierna bli inbjudna till skolorna, då alla på en gång, vilket gör att politik blir en happening och inget vardagligt.

När SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, ställer frågan om att få komma ut på skolor, främst gymnasier, är det stopp. –Välkommen i nästa valrörelse! har en skola svarat. Det är fyra år mellan valen. Man går vanligen tre år på gymnasiet.

I SSU Gävle finns flera personer med politiska uppdrag som alltså ber om att få träffa ungdomar men blir nekade.

Nyligen blev jag bjuden av en samhällskunskapslärare till några klasser på gymnasiet för att prata politik och påverkan. Jag frågade läraren varför den tror att det är ovanligt att samhällskunskapslärare hör av sig till politiker med en inbjudan till att prata om till exempel hur kommunen fungerar, hur man kan påverka och politiska frågor.

Tydligen finns en rädsla bland lärarna om att favorisera något block eller parti. Så istället för att upprepa inbjudan och blanda lite verkar man i Gävle kommun avstå helt från detta. Alternativt göra stora apparaten med paneldebatt vart fjärde år. Det är inte hållbart då demokratin måste vinnas av varje generation.

Rektorerna måste aktivt jobba för att politiker ska välkomnas på skolorna, och lärarna borde ha det allra största intresse av att driva på detta.

Till alla unga och även till vuxna, kontaktuppgifter till de allra flesta förtroendevalda finns på nätet (gavle.se) och ni är så välkomna att ringa eller mejla era synpunkter. Det är anmärkningsvärt få som utnyttjar den möjligheten. Många förtroendevalda finns också på Facebook.

Jag lovar att mitt parti gärna ställer upp och besöker skolor, och jag tror det gäller lika för alla partier.

Elin Lundgren
Riksdagsledamot
Vice ordförande
Socialdemokraterna i Gävle

Mer läsning

Annons