Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skön sång för Haitis offer

l Gävleborg har genom årens lopp fött ett rikt utbud av duktiga och framgångsrika musikanter och scenkonstnärer.

Annons

Många av dem var under söndagskvällen samlade på Gävle konserthus för att ideellt medverka i stödgalan för de jordbävningsdrabbade på Haiti – ett arrangemang på initiativ av Linnea Eriksson (Radio P4 Gävleborg). Tillsammans med fler musiker och artister från andra delar av Sverige, släppte de det de hade för händerna för att sprida stämning och glädje i den mörka och kalla vinterkvällen.

Även publiken i Gävle kom på kort notis till konserthuset för att sluta upp kring denna viktiga och goda sak, och det var blandade åldrar i raderna. Pensionärer, tonåringar och skolbarn njöt tillsammans av musik, poesi och varieté i en härlig kompott.

Det fanns något för alla denna kväll, allt från Uje Brandelius till Kicki Danielsson och Idol-Alice, allt mellan Twiggy Frostbite, Gungfly och Gefle Gospel Choir. Till och med biljettpriset kom i olika varianter mellan 180 och 300 kr.

Och det fanns en känsla som infann sig, en informell känsla av att samlas kring något gemensamt, något större än alla de skillnader som kan finnas mellan oss människor och de grupperingar vi skapar i våra kulturyttringar.

Den familjära och spontana atmosfären fanns också uppe på scenen, där artister och scenarbetare hela tiden hjälptes åt med att få instrument och teknik på plats för varje programinslag. Konferencieren och sångerskan Ulrika Beijer småpratade med publiken under tiden, och hejade på många vänner och gamla kollegor i strömmen av medverkande förmågor.

Tommy Nilsson hade stannat till på vägen hem från en konsert i Oskarshamn, och hade med sig sitt barn och barnbarn – två kids som satt och dinglade med benen uppe på scenkanten och smaskade äpple medan han själv tillsammans med delar av Engmans kapell framförde två sånger med relevans i flera betydelser. Dina färger var blå handlar om Kilafors i Hälsingland, något som många kanske inte vet. Även låten som han på 90-talet skrev till organisationen Läkare utan gränser i forna Jugoslavien passade perfekt i detta sammanhang.

Intäkterna denna kväll gick oavkortat till Rädda Barnen, och organisationen fanns också på plats under kvällen för att visa och berätta om sitt viktiga arbete. Gävleföreningens ordförande Margareta Elensky talade inledningsvis och uttryckte det som också alltid är viktigt försöka göra, även om det kan vara svårt mitt i all sorg och förtvivlan, nämligen att mötas, njuta och glädjas tillsammans.

Emelie Lundin