Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skön seger för Hollande

Det blev fest för Francois Hollandes anhängare i går, trots att det var osäkert in i det sista.

Frankrike får nu sin första vänsterpresident sedan Francois Mitterrand avgick 1995. Men bara för att den här segern är vunnen, innebär det inte att problemen är lösta – långt ifrån.

Den franska vänstern har ett lågt förtroende och det finns en stor spricka mellan de som styr landet och de styrda. I den sprickan har det sipprat, eller snarare vällt, fram ett stort stöd för extremhögerns kandidat Marine Le Pen, som fick 17,9 procent i den första valomgången. Men det räckte inte till att delta i gårdagens andra omgång, som stod mellan Hollande och den sittande presidenten Sarkozy. 

Frankrike har samma problem som övriga Europa. Många arbetares rättigheter kan inte garanteras, den ekonomiska krisen har bidragit till en växande arbetslöshet och ett rasistiskt tankesätt sprider sig. Främlingsfientligheten är dessutom en av de frågor som dominerat den franska valrörelsen. Men Sarkozys löften om begränsad invandring, hårdare gränskontroller och protektionism gick inte hem.

I skuggan av gårdagens franska val, gick både serber och greker till valurnorna. När det första resultatet publicerades från Greklands partilokalundersökning vid 19-tiden i går, visade det sig att nynazisterna i partiet Gyllene gryning tagit sig in i parlamentet för första gången på 40 år. Störst verkade högerpartiet ”Ny demokrati” ha blivit. Och en stor majoritet bland de grekiska väljarna verkar indirekt ha sagt nej till ett fortsatt deltagande i eurosamarbetet.

Det är tydligt att starka splittrande krafter är i rörelse i Europa. Mot den bakgrunden känns det som enorm lättnad att det blev Francois Hollande och inte Nikolas Sarkozy som tog hem segern i Frankrike i går.

Men nu väntar nya utmaningar för den nyvalde presidenten. I juni är det parlamentsval, så för den franska vänstern är det bara att ladda om, för det har extremhögern redan börjat med.

Frankrike och hela Europa har en allvarlig kris att hantera, och vänstern mycket kvar att bevisa.

Ida Nilsing