Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt död mans katt i kvarteret

Den döde mannens katt bet en polis.
Djuret fångades in med håv – och sköts med 22-kalibers ammunition i bostadsområdet.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat uppstod tumult när en polispatrull under tisdagen undersökte ett dödsfall i Andersberg.

I den instängda lägenheten fanns två katter som levt med sin avlidne husse i någon veckas tid – den ena blev vansinnig och bet en polis som fick föras till infektionskliniken på Gävle sjukhus.

– Polisen blev väl omhändertagen på kliniken. De har rutiner för den här typen av händelser, säger Hans-Olof Sundström, djurskyddspolis.

Under tiden anlitade polisen en jägare som fick i uppdrag att ta hand om djuret, som hade gömt sig i lägenheten.

– Han fångade in katten med håv. Den var för vild för att sättas i bur, så han tog den till en närliggande skogsdunge där han avlivade den.

Grönpartiet ligger bredvid bostadsområdet, där många barnfamiljer lever, och personer såg vad som hände.

Hur ser du på att avlivningen ägde rum där?

– Jag litar helt och hållet på jägarens omdöme. Katten var för vild för att transporteras vidare, säger Hans-Olof Sundström.

Samtidigt som det talas om avlivningen florerar nu ett annat rykte i området. Att den avlidne mannen ska ha burits ut fullt synlig på en bår, utan liksvepning.

– Det kan jag bestämt tillbakavisa. Jag har talat med kollegor som var på plats när personal från Fonus skulle föra bort den avlidne, och Fonus var väldigt noga med att svepa in och skyla kroppen, säger Malin Poltrago, chef för den brottsförebyggande verksamheten hos Gävlepolisen.

Katterna tros ha ätit torrfoder och druckit toalettvatten sedan mannen avled. Katten som fortfarande är i livet är förd till Gävle katthem, men måste nu genomgå en omfattande kroppssanering.