Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt sin katt i bostadsområde

(Uppdaterad 22.12) Den berusade mannen tog fram sitt hagelgevär och sköt ihjäl sin katt – mitt i bostadsområdet i Valbo.

Nu misstänks han för brott mot vapenlagen och kan förlora sin vapenlicens.

Däremot anser polisen inte att han gjort sig skyldig till djurplågeri.

Annons

Det var vid 21.30-tiden på onsdagskvällen som boende i Valbo plötsligt hör hur det smäller till. Polisen larmades och när de åker ut hittar de en berusad man med ett hagelgevär. En bit ifrån ligger en död katt.

Det visar sig att mannen satt in katten i en bur och sedan skjutit ihjäl den med två skott vid uteplatsen utanför hans lägenhet.
– Mannen berättar själv att han dödat sin katt, men det är inte känt varför, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

60-åringen är jägare och har tillstånd för vapnet. Men att använda det i berusat tillstånd är ett brott, likaså att avfyra det i ett tätbebyggt område.

Mannen är nu misstänkt för såväl brott mot vapenlagen och ordningslagen. Polisen har omhändertagit hans vapen och nu ska det utredas om vapenlicensen ska dras in. Dessutom var han så berusad att han fick tas in för tillnyktring.
Däremot är han i dagsläget inte misstänkt för djurplågeri.
– Vem som helst får inte avliva en katt men mannen är jägare, han har skjutit katten med två skott när den satt i buren och den har dött omedelbart. Vi bedömer att den blivit avlivad på ett humant sätt, säger Mikael Hedström.

Som djurägare har man rätt att ta beslut om att avliva sin katt eller hund. Skjutning är i vissa fall tillåtet, men det ställs stora krav på hur det ska gå till.
– Katter är väldigt rörliga och om de inte sitter i fälla är de svåra att avliva på ett lagligt sätt. Man får inte skjuta mot kroppen utan måste träffa huvudet och skottet måste vara direkt dödande, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Efter tillnyktring förhördes mannen och frigavs därefter. Polismyndigheten ska nu besluta om mannens vapenlicens ska återkallas.