Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköterskan: ”Spring in och ta han”

Ambulanssjuksköterskan försökte tränga sig in i lägenheten där polisen förhandlade med den självmordsbenägne 16-årige flyktingpojken. Han ifrågasatte polisens metoder.

– Det är väl bara att springa in och ta han, sade ambulanssköterskan till polisen.

Arbetarbladet har tagit del av den upprörda rapport som en polis skrev efter självmordsförsöket 1 februari vid boendet för ensamkommande flyktingbarn i Gävle.

I går avslöjade Arbetarbladet hur en ambulansanställd gått omkring och sagt att det var lika bra att låta 16-åringen hoppa. Det är ju ändå bara en flykting, eller något liknande, sade han också inför flera personer från både polisen och räddningstjänsten.

Vi berättade också hur en annan ambulansanställd efter pojkens sexmetershopp vägrade ta in honom i ambulansen.

I det PM, som Arbetarbladet nu har fått ta del av, finns detaljerna om händelsen. Polismannen berättar hur han vaktade dörren till lägenheten. Han berättar hur han sett till att det är tyst och lugnt i trapphuset för att inte störa. I lägenheten fanns bara en polis och en tolk och 16-åringen som sitter i det öppna fönstret.

Då kommer ambulanssjuksköterskan upp genom trapphuset och är på väg att gå in i lägenheten. Samtalet dem emellan finns återgivet här nedan.

Sedan 16-åringen hoppat kommer nästa konversation mellan samme polis och en annan ambulansanställd. Den finns också här intill.

Polismannen sammanfattar i PM:et sina reflektioner ungefär så här:

– Ambulansmannen hade inget i lägenheten att göra, ännu mindre rätt att ifrågasätta polisens arbete. Att framföra sina personliga åsikter i ett sådant allvarligt läge är oprofessionellt. Han kunde ha förvärrat situationen för den självmordsbenägne pojken.

Att inte ta in pojken i ambulansen upplevde polisen som häpnadsväckande.

– Jag som lekman kunde räkna ut att fallet kunde orsaka nackskada, inre skador, kompressioner i ryggen, skriver han.

Enligt poliserna som körde pojken till akuten fick han där en full undersökning.

Och så avslutar han PM:et så här:

– Jag har arbetat som polis i över elva år och har aldrig någonsin stött på ett sådant oprofessionellt beteende som ambulansen hade vid denna händelse, aldrig har jag mött en samverkanspartner som haft detta beteende.