Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skotska rederiet kräver Migrationsverket på 52 miljoner – ”Migrationsverket administreras som om Sverige vore ett u-land”

Det skotska rederiet Tec Farragon kräver Migrationsverket på 52 miljoner kronor efter att det tillfälliga asylboendet som skulle stå utanför Norrsundet inte blev av. ”Vi är öppna för förhandlingar men de har undvikit att prata med oss, säger David Kellas, vd för Tec Offshore där dotterbolaget Tec Farragon ingår.

Turerna kring asylbåten som skulle stå utanför Norrsundet har varit många. Den 14 juli gick Migrationsverket ut med ett pressmeddelande om att det skotska redderiet Tec Farragan brutit mot avtalet om ett tillfälligt asylboende på ett passagerarfartyg med 662 platser. Enligt vd David Kellas bröt man avtalet då Migrationsverket slutade kommunicera med rederiet.

– Sedan 25 april så har inte Migrationsverket pratat med oss. Vi hade frågor om kontraktet men fick inget svar. Istället har de kommunicerat med brev via sina advokater, säger han på telefon från Skottland.

LÄS MER: Därför stoppas asylbåtsplanerna i Norrsundet: "Migrationsverket har varit omöjliga att kommunicera med"

När David Kellas inte fick några svar från Migrationsverket fattade han beslutet att inte åka upp med fartyget M/S Delphin till Sverige – enligt honom den enda tänkbara beslutet.

– Vem hade tagit upp sitt skepp utan besked om det skulle användas när de inte ens ville svara på frågor? Det hade kostat mig runt två miljoner dollar så varför skulle jag? Det hade orsakat stora problem för företaget.

Nu kräver Tec Farragon Migrationsverket på 52 miljoner svenska kronor för de kostnader som det innebar att få i ordning skeppet innan det kunde bli asylboende. Den 19 augusti är sista betalningsdagen och därefter blir det 18 procents ränta per år, säger Kellas. Han säger också att han är öppen för förhandlingar och att Migrationsverket vet om det.

Tidigare har det skotska rederiet alltid använt sig av förskottsbetalning för två månaders utfört arbete när de förhandlat med nya kunder. Men den här gången valde man att göra ett undantag.

– Migrationsverket ville betala först när den första flyktingen klivit ombord. Vi diskuterade saken inom företaget och kom fram till att det var okej. Det var ju en svensk myndighet vi hade att göra med så det skulle säkert inte bli några problem. Men det har blivit större problem än med någon annan vi har jobbat med. Migrationsverket administreras som om Sverige vore ett u-land.

Det är inte första gången som det uppstår problem när Migrationsverket anordnar flytande asylboenden. Under fredagen kom nyheten att Ocean Gala som står utanför Utansjö i närheten av Härnösand, får ankringsförbud. Externa ombud från Migrationsverket har också kopplats in för hitta en avtalslösning i dödläget mellan myndigheten och Floating accommodations som äger fartyget.

LÄS OCKSÅ: Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"

I en artikel som publicerades i Arbetarbladet 15 juli uttalar sig Magnus Gustavsson, tillförordnad avdelningschef på Migrationsverket, om det hävda avtalet med Tec Farragan. Han sa då att migrationsverket "kan komma att återkomma med påföljdskrav." David Kellas säger att han skulle vilja se vilka kostnader som det hävda avtalet inneburit för Migrationsverket.

– Jag skulle gärna se vad deras kostnader har varit. Vi har till och med betalat resa och boende i Grekland för en av deras anställda för att de skulle kunna kontroller båten innan.

David Kellas säger att han har pratat med personer inom den skotska regeringen om den dispyt som nu pågår.

– De är chockade över hur Migrationsverket har behandlat den här frågan. Fullkomligt chockade.

Den 19:e augusti är alltså sista betalningsdagen för 52 miljoner kronor som rederiet kräver. David Kellas säger att han mer än gärna förhandlar om saken men att det då måste finnas en dialog mellan Tec Farragon och Migrationsverket. I dagsläget är han osäker på om en sådan dialog kommer bli av.

– Jag vet ärligt talat inte. De har gjort allt för att undvika att prata med oss direkt så chansen finns att de fortsätter att sticka huvudet i sanden lite till.

Arbetarbladet har sökt Migrationsverket men presstjänsten hade ingen möjlighet att svara på frågor kring M/S Delphin.