Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skottes väcker liv i teaterkabarén

Skottes Musikteater i Gävle ska spela kabaré igen. För en vuxen publik. Som i gamla tider. Med musikaliska upptåg och toner från cykelhjul, flaskor och rostfria baljor.

En helaftonsföreställning i Gasklockorna får premiär 12 februari.

Kul, kul, kul, säger vi som minns Skottes legendariska kabaréer på 90-talet.

Ojsan, jag är visst redan i gasen. Över en föreställning som inte ens är klar. Men hur skulle det kunna vara dåligt?

När något äntligen händer i Gävles utlokaliserade teatercentrum. När de supermusikaliska skottarna tar paus från sina höga barnteaterambitioner ett slag och satsar med fler aktörer än på länge.

När Hans Kellermans fantastiska hemmagjorda musikmaskiner ska köras in på scenen.

När man ska uppföra ”Tjajkovskijs Första Balj-konsert i h-moll”. Jag får höra den repeteras, på stämda bakbunkar, emaljfat, diskborstar, bilfälgar och skruvmejsel. Groovy!

Teaterkabaré är vad Gävle och gasklockeområdet behöver, innan det dör av konferens- och eventsmitta.

Inte så lättarbetet, hörs skottarna mumla där borta i sina ödsliga lokaler. Deras barnteaterlördagar har blivit populära. Men för dagen är Gasklockorna symboliskt helt inplogade av snövallar.

Fast bussen passerar åtminstone numera. Det har man också anpassat sina nya föreställningstider till. Publiken behöver inte ta bil dit och förresten kommer baren att vara öppen.

Kabarén serveras inklusive mellanprat, varmrätt och kaffe. Den heter ”Lustgas”. Förr producerades gas för hushållsbruk i området. I dag tillverkas gas för lust, och med lust, skulle man kunna säga. Lustgas som gör allt lite lättare att uthärda.

Att spela på ”icke-instrument” är en kär gammal Skottestradition. Cykelekrar låter aldrig så bra som i Erik Petersens händer, kan gamla kabarévänner intyga. Erik Petersen är tillbaka igen den här gången, tillsammans med Ove Andersson, Hans Kellerman, Marie Skönblom, Stina Zacco och Kalle Zerpe. Den sistnämnda känd för sitt avancerade vända-kex-i-munnen-nummer som hamnade i Guinness rekordbok. Repris på det?

Inga löften. Men kanske kommer kexvändningen att finnas på den musikaliska meny som publiken varje kväll ska att få vara med och välja från.

I mitt arkiv hittar jag ett svartvitt fotografi från Skottesföreställningen ”En kabaré” 1993. Där syns vita kavajer, blåsinstrument och festliga lamprader.

Men man anar att 2011 års version blir något mindre Las Vegas. Gästande regissör för ”Lustgas” är Bengt Andersson från Teater Tre i Stockholm, för övrigt samma Bengt Andersson som chockerade Gävle med grävskopsbalett utanför Gasklockorna. Han har bland annat arbetat med Cirkus Cirkör och inspireras av experiment och clowneri.

”Lustgas” spelas 12 februari till 19 mars i huset som kallas Stora Retorten på gasklockeområdet. På torsdagar och lördagar i februari, på torsdagar, fredagar och lördagar i mars.

I repetitionslokalen märks även traditionella musikinstrument. Ett dragspel, en saxofon. Bland rostiga verktyg och positiv. Jag testar att ta ton med en diskborste i lila plast innan jag motas ut av den fjärrstyrda roboten Robert.

Han talar burkigt ur sitt konservhuvud och är en nytillverkad Skottesmedlem som gör debut på scenen i ”Lustgas” om en månad.

Senast Skottes gjorde kabaré var ”Kliv av” 2001. Sen dess har vi väntat!