Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckbilder ska minska rökning

Snart kan varningsbilder på cigarettpaket införas i Sverige.

– Vi tittar på det och räknar med att bli klara nästa år, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert vid Folkhälsoinstitutet.

Annons

Norge har beslutat införa skräckbilder på cigarettpaketen vid årsskiftet. Socialminister Maria Larsson har också ställt sig positiv och för Folkhälsoinstitutet handlar det nu om att välja bland ett 40-tal bilder som EU har tagit fram.

– Några av dem passar inte ihop med den svenska tryckfrihetsförordningen, förklarar Margaretha Haglund.

När Folkhälsoinstitutet har lämnat sin rapport ska regeringen ta ställning till om varningsbilder ska införas.

I Norge har det förts en diskussion om hur skräckinjagande bilderna ska vara. Tobaksindustrin har varit starkt kritisk till bilderna.

Även Finland har fattat beslut om bilder. Där diskuteras det också att sälja tobak under disk, det vill säga att varorna inte ligger framme på hyllorna.

I oktober började Storbritannien införa varningsbilder på cigarettpaketen. Forskning och erfarenhet tyder på att bilder är mer effektiva än varningstexter för att få rökare att fimpa. Femton bilder som har tagits fram visar rökningens baksida, bland annat bilder av en hjärtoperation och en tobaksskadad lunga.

Kanada var 2000 först i världen med varningsbilder och har sedan följts av ett 20-tal länder. Belgien var först i Europa.

 

Mer läsning

Annons