Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande öppettider på ätstörningskliniker

Det är sommar. Det är ungdomarnas tid på året. Sol och bad och inget plugg. Verkligheten som vi vill se den är fantastisk. Men verkligheten utan solglasögonen blir stickande svår att ta in.

Annons

Enligt socialstyrelsens senaste rapport minskar inte antalet unga med psykisk ohälsa. Sedan 90-talet har antalet ungdomar som inte mår bra legat på en stadigt hög nivå som till och med i vissa grupper ökar. Bland alla dessa psykiska sjukdomar finns ätstörningar, som inte bara är vanliga utan som även ger fysiska symptom som i värsta fall kan leda till döden.

Centerpartiets Ungdomsförbund har för tredje året i rad gjort en rundringning till alla Landsting för att kontrollera om de har ätstörningskliniker och hur deras öppettider ser ut under sommaren. Resultatet är skrämmande och Gävleborgs län är ett av alltför många som hamnar på vår ”svarta lista”.

Först och främst anser vi att landstingen måste ha en specialiserad ätstörningsklinik dit ungdomar i alla åldrar kan vända sig. Att gå via en enhet på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) är en enorm tröskel för alla de som kämpar med en ätstörning och ångest. För det andra borde dessa kliniker ha året runt-öppet.

I Gävleborg finns ätstörningskliniken Kristallen som inte tar emot patienter under 16 år, och som dessutom stänger under två av sommarens varmaste veckor. Sommaren är ofta en extra besvärlig tid för den som lider av en ätstörning. Man "tvingas" att ha mindre kläder på sig och det är inte lika enkelt att gömma sig i stora kläder. Dessutom förändras vardagsrutiner ofta under sommaren, vilket också är plågsamt för någon med en ätstörning. Vad ska personer som vill ha hjälp med sin ätstörning i Gävleborg göra i sommar?

Vår slutsats är inte bara nedslående, den är också diskriminerande. Landstingen väljer att lägga mer resurser på äldre människor och deras sjukdomar än vad man gör på unga människor. Om möjligheten att söka hjälp fanns även på sommaren hade fler ungdomar kunnat bli friska och färre hade trillat tillbaka i gamla självdestruktiva vanor.

Endast fem landsting i Sverige har ätstörningskliniker för alla som är året runt-öppna. Det är en skandal i ett land vars sjukvård är världsvida prisad. Vi hoppas att Gävleborgs landstingspolitiker inser det ohållbara i att inte satsa resurser på ungdomar och att nästa års undersökning ger ett bättre resultat. En ätstörning tar inte semester.

MAGNUS ANDERSSON
Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

HANNA ÖSTERBERG KIHLANDER
Författare och debattör


Mer läsning

Annons