Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpmat får Patrik att skämmas - inför sig själv

/
  • TESTAR SNABBMAT. Malin Smedberg, Suzana Pranjic och Patrik Parner gillade pizzan och thaimaten bäst, men konstaterar att det inte är någon mat man kan äta varje dag.
  • GÖR OLIKA. Suzana Pranjic, Patrik Parner och Malin Smedberg är jobbarkompisar på Ericsson men äter sällan lunch tillsammans på jobbet. Suzana och Patrik brukar äta ute, medan Malin oftast har matlåda med sig.
  • MÅNGA ÄTER UTE. Suzana Pranjic och Patrik Parner äter sällan i personalmatsalen på Ericsson eftersom de föredrar att äta ute.
  • SÄTTER BETYG PÅ MATEN. Arbetarbladet lät tre arbetskamrater på Ericsson testa några snabba lunchmatsalternativ. Pizzan och thaimaten fick godkänt av alla tre, den kylda fisken uppskattades av två medan den frysta lasagnen inte föll någon av dem i smaken.
  • FÖREDRAR KÖTT. Suzana Pranjic, 21 år har sällan med sig matlåda till jobbet.
  • ÄTER OFTA UTE. Patrik Parner, 25 år, känner sig flottig om han har ätit skräpmat en hel helg.
  • BRUKAR HA MATLÅDA. Malin Smedberg, 19 år, lagar mat på helgerna för att ha matlåda med sig till jobbet i veckorna.

19-åriga Malin Smedberg gör storkok till matlådor, medan arbetskamraterna Suzana Pranjic, 21, och Patrik Parner, 25, föredrar att äta ute.
– Jag skäms inte inför andra om jag äter skräpmat, jag skäms mer för mig själv, säger Patrik Parner.

Annons

Malin Smedberg försöker tänka på vad hon stoppar i sig och skulle inte kunna äta pizza flera dagar i rad. Hon tycker om hemlagad mat och lägger hellre pengar på kläder än på att äta lunch på restaurang.

– Det händer att jag går med de andra till Max men annars får jag sitta här i matsalen själv, säger hon.

Suzana Pranjic lagar mat hemma men har sällan matlåda med sig till jobbet.

– Jag gillar inte att äta samma mat två dagar i rad, säger hon.

När hon arbetar eftermiddag och börjar klockan 14 köper hon ibland med sig färdigmat till jobbet. Hon har svårt för konsistensen i den frysta färdigmaten men gillar Ångkökets kylda mat, även om hon helst äter ute.

Malin Smedberg tror att folk är medvetna om vad som är nyttigt och onyttigt, men att många äter ute av lathet, för att de inte orkar laga mat.

Patrik Parner köper halvfabrikat och lagar oftast mat som gå fort, som pasta och köttfärssås eller korv, om han inte äter ute. Han skäms inte för sina matvanor inför andra, men säger att han skäms inför sig själv.

– Om man har ätit skräpmat hela helgen känner man sig ganska flottig. Jag tror att jag skulle må bättre, vara piggare och gladare om jag åt ordentligt, säger han, och tillägger spontant att matvanorna nog blir bättre när han bildar familj.

– Jag tror man skärper sig den dagen man får barn. Jag skulle ha riktigt dåligt samvete om jag gav mina barn skitmat, säger Patrik Parner.

Annons