Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv in Sveriges tvångsutvisningar i historieböckerna

Annons

När jag blir vuxen vill jag att förvar av människor ska vara historia och att vi ändrar oss om det som pågår här och i USA.

Jag vill att det ska stå i historieböckerna att Sverige förvarat ensamkommande barn i Åstorp och Märsta i väntan på att tvångsutvisa dem till krig, ensamma. Jag vill att det ska stå i historieböckerna om våra övergrepp på afghanerna, barnen och ungdomarna med de omtalade åldersbedömningarna. Hur migrationsverket tagit ovetenskapliga tester på barns kroppar, röntgat knän, armbågar och tänder för att kunna skriva upp folk i ålder och sedan kanske ändra sig igen.

Jag vill att det ska stå i historieböckerna om våra övergrepp på afghanerna, barnen och ungdomarna med de omtalade åldersbedömningarna.

Jag vill att det ska stå i historieböckerna att vi separerat familjer, stått i vägen för familjeåterförening och låtit barn sova på gatan på grund av vilka länder de kommit ifrån, att vi gjort inskränkningar på asylrätten och behandlat människor så dåligt att det bryter mot både barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna, bara för att de är födda i andra länder och kommit hit för att överleva dagen.

Jag skäms, men jag vill att det i stället för att vara min verklighet och samtid en dag ska stå i en historiebok som mina barn och barnbarn läser vad som hänt när jag var 17 och där det tydligt markeras att det aldrig mer får hända igen.

Nora Axelsson Håkanson, 17 år

Barnrättspolitisk talesperson Feministiskt initiativ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons