Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrothandlare fälld för svarta affärer

En före detta ambulerande skrothandlare i Gävle och Skutskär dömdes på onsdagen till 14 månaders fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Enligt domen har han tjänat över 3 miljoner under fyra år som han inte skattat för.

Annons

Att 34-åringen åkte fast är följden av en satsning på skrotbranschen som Skatteverket gjorde för några år sedan. Man begärde in uppgifter från skrotgrossisterna om vilka personer som sålde skrot till dem. Ett tiotal personer utreddes och åtalades.

Trots att 34-åringen redan hade fått förfrågningar om sin bokföring från Skatteverket fortsatte han, och utökade sin illegala verksamhet och flerdubblade de skattefria intäkterna på ett par år. Rekordåret var 2005 då han, enligt Skatteverkets beräkningar, drog in nästan 1,5 miljoner kronor, utan att skatta.

Enligt åklagaren Tomas Sandström har 34-åringen lämnat ganska diffusa uppgifter om varifrån han fått metallskrotet han sålde.

– Han har sagt att han har köpt och samlat in skrot från företag och andra personer. Men han har inte kunnat redovsa i detalj hur och från vem, så jag anser inte att de uppgifterna är särskilt trovärdiga, säger Sandström.

34-åringen döms också för ett fall av bedrägeri. Han köpte skrot från ett företag i Hälsingland och lovade att komma tillbaka och betala 65 000 kronor. Han kom aldrig tillbaka.

Ingen person på de företag som har köpt skrot av 34-åringen åtalas.

– Det är svårt att bevisa hur mycket de känt till om skrotets ursprung. Om säljaren legitimerar sig och lämnar uppgifter som verkar riktiga är det kanske svårt att begära att köparna ska förstå att allt inte är lagligt, säger Sandström.

34-åringen har berättat att han dragits in i skrotbranschen av sina vänner. Han hävdar också att de har tagit del av en del av förtjänsterna han har gjort på affärerna.