Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldberget ökar snabbt

Skuldberget växer kraftig hos Kronofogden. Hittills i år har antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökat med drygt 22 procent jämfört med samma period i fjol.

Och ännu värre blir det nästa år när arbetslösheten fortsätter upp.

Annons

Att det är lågkonjunktur och att arbetslösheten ökat märks väl hos Kronofogden. Färsk statistik visar att 923 000 ansökningar om betalningsförelägganden kommit in under årets första nio månader. Motsvarande period i fjol var antalet 754 000.

De allra flesta skulder är olika typer av kommunikationsskulder som telefonräkningar och tv-licenser. Tvåa på listan är trafikförsäkringar. Därefter kommer skulder till bank- och finanssektorn. Det kan gälla allt från obetalda sms-lån, konsumtionskrediter och bolån. På fjärde plats kommer skulder till energibolag, det vill säga obetalda elräkningar.

– Det här är en kraftig ökning. Det slår rekord varje år, säger Malin Norgren, jurist på Kronofogden om den senaste statistiken.

– Och vi är jättebekymrade för framtiden. Tidigare under 2000-talet har ökningen legat ganska stabilt på 7–8 procent men nu har det skjutit i höjden.

 

Enligt statistiken ser det ut att ha vänt nedåt en aning under augusti–september men det tror Norgren mer beror på företagens rutiner.

– Det är på väg upp igen. Vår prognos på en ökning med omkring 25 procent i år jämfört med i fjol kvarstår. Det innebär omkring 1,25–1,3 miljoner ansökningar.

– Och det trots att krisen så här långt inte slagit så mycket mot hushållen. Men när räntorna går upp och varslen faller ut blir det värre. Vi tror dessvärre att den här ökningstakten håller i sig åtminstone ett par år till, säger Norgren.

Innan det gått så långt som till en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden har den skuldsatte normalt fått en påminnelse om den obetalda räkningen. Kan man fortfarande inte betala skickas räkningen vanligtvis till ett inkassobolag som skickar ett nytt krav. Om man inte betalar då heller vänder inkassoföretaget sig till Kronofogden med en ansökan om betalningsföreläggande.

 

– Och det är omkring 33 procent av ansökningarna som då återtas, antingen för att skulden är betald eller att man gjort en avbetalningsplan. Det kan också finnas fall då skulden är oriktig, säger Norgren.

Men de flesta skulderna kvarstår alltså och då skickar Kronofogden ett brev till den skuldsatte. Kan man inte heller då betala eller visa att skulden är oriktig fastställs den och den man är skyldig pengar beslutar om ärendet ska skickas vidare för indrivning.
Blir skulden fastställd kommer också betalningsanmärkningen med alla de svårigheter det innebär.

 

Mer läsning

Annons