Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

  Skulle du betala 200 000 för en bil som är värd 100 000?

Förmodligen inte, om du har ett någorlunda ekonomiskt sinne, men det är precis det förhållandet som V, MP, C och S i Gävle kommunfullmäktige är beredda att göra när man avser att köpa in det konkursmässiga bolaget Samkraft.

Ett bolag som fram till i dag har orsakat ekonomiska förluster för skattebetalarna på cirka 50 miljoner kronor. 50 miljoner som hade kunnat användas på ett betydligt bättre sätt.

 Frågan om Samkraft handlar inte om man är för eller emot vindkraft. Verken kommer att stå kvar och leverera el oavsett vem som äger dem. Det beslutet gäller i kommunfullmäktige i Gävle handlar om är om Gävleborna ska göra sitt livs sämsta affär eller inte. Det kommunala bolaget Gävle Energi har investerat cirka 350 000 i en konsultrapport som har gjort en analys av vindkraftssnurrorna i Samkraft. Glädjande nog levererar de förhållandevis mycket energi men eftersom priset på el inte har den nivå som det kostar att producera el från vindkraft går produktionen med en kraftig förlust.

 Det vi vet idag är att Sverige måste ha el till konkurrenskraftiga priser även i framtiden. En stor del av Sveriges välstånd genereras av vår livsviktiga basindustri. Ingen regering i Sverige (även om MP har en annan uppfattning) kommer förhoppningsvis att tillåta att hela vår svenska basindustri slås ut. Om elen skulle bli så dyr att vindkraft blir lönsam, vad ska då de anställda på Sandvik och Ovako göra i framtiden?

 Värderingen av Samkrafts tillgångar ligger på cirka 114 miljoner om man ser till hur mycket bolaget levererar i energi till dagens elpris. Att spekulera om att elen ska bli väsentligt dyrare om 5-10 år och därmed sätta en högre prislapp på bolaget runt 190 miljoner är just spekulation och inte någonting annat. Det är också direkt oansvarigt mot Gävleborna. Är det rimligt att Gävle Energi fjärrvärmekunder ska riskera högre priser på grund av inköp av vindkraft till för högt pris? Moderaterna tycker inte det!

 Bolaget Samkraft har förmodligen stora skulder och genom att S, V och MP i Gävle kommun nu går in och tar över bolagets skulder så slipper andra kommuner en jobbig politisk process om en förlust blir synlig på ca 100 miljoner. Den förlusten skulle då delas solidariskt bland alla aktieägare men nu verkar det som att s v och mp i Gävle tycker att Gävleborna ska ta hela den ekonomiska förlusten.

 Frågan är inte mer komplicerad än att du kan gå till din egen privatekonomi; - Om du värderar en bil till 100 000 kronor  – skulle du då betala 200 000 för den?

Moderaternas svar på den frågan är nej, och därför säger vi också ett nej till dåliga affärer med Gävlebornas pengar.

 Lars Beckman (M)

kommunfullmäktigeledamot Gävle

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel