Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärsungdomar till VM i robotbygge

/
  • MOT VM. Från Stengatan 1 i Skutskär till VM-tävlingar i Singapore. På söndag representerar Skutskärsungdomarna Marcus Nygren, 18, Christer Åström, 17, Jenny Jagdmann, 16, Sebastian Gustafsson, 15, och Rebecca Nygren Sverige i VM i robotbygge. Mentor Staffan Nygren (till vänster) följer med som stöd och för att dokumentera tävlingen.
  • ROBOT. Skutskärsroboten är byggd i lego. Hur snabb den är i jämförelse med Japans bidrag återstår att se.

De ska representera Sverige i VM i robotbygge.
På fredag åker Skutskärsungdomarna till Singapore.
– Vi har satsat på en säker robot, säger Christer Åström, 17.

Annons

Det är tisdag och klockan är 14. Laget samlas på Stengatan 1 i Skutskär för att gå igenom upplägget inför tävlingen. I soffan sitter hela teamet; lagledare Marcus Nygren, 18, Christer Åström, 17, Jenny Jagdmann, 16, Sebastian Gustafsson, 15, och Rebecca Nygren, 16. På bordet står deras stolthet - legoroboten. Sedan teamet tog hem SM-titeln i mars och blev uttagen att representera Sverige i VM – har de sökt sponsring för att kunna ta sig till tävlingen i Singapore. 70 000 kronor behövde de få i hop – vilket de lyckats med.

Ett 40-tal länder

– Bara att söka sponsring har varit ett projekt i sig. Det visar att företag har intresse för ungdomar som gillar teknik, säger lagkapten Marcus Nygren.

Ljungbergskafonden bekostar en tredjedel av resan, boendet står Skolverket för. Därtill har bland annat Högskolan i Gävle och Älvkarleby kommun skänkt pengar. På fredag åker de.

– Det ska bli kul. Hamnar vi på en bra placering är det ett plus, säger Rebecca Nygren.

Ett 40-tal länder deltar i VM – däribland Japan och Kina. Skutskärslaget tävlar i en räddningsgren mot närmare 100 lag. Tävlingen består i att ta sig genom en två våningar hög bana med hinder och rädda en colaburk som ska ställas på ett speciellt ställe. Det gäller att klara uppgiften snabbast.

– Vi har jobbat mycket med roboten. Vi har byggt om den från grunden, berättar Sebastian.

– Vi har en säker robot som vi vet klarar uppgiften. Men vi kör mot hela världen så det finns säkert många avancerade robotar, säger Christer.

Laget som kallar sig ”BREED” har ett särskilt intyg för att få ta med sig roboten ombord på flygplanet.

– Det behövs för att den inte ska förväxlas med en bomb, förklarar mentor Staffan Nygren.

Lagkapten Marcus Nygren får hålla tummarna hemma från Sverige. Tävlingen krockar med ungdomskonferensen Emax i Örebro. Emax är ett nationellt evenemang för 225 av Sveriges främsta unga entreprenörer.

– Otur att det krockade. Men jag är glad att jag blev uttagen till konferensen. Den vill jag inte missa, säger Marcus som tror att lagkompisarna klarar sig utan honom på plats.

Annons