Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddstillsyn för dödshot mot familj

Pappan hotade i de små barnens närvaro att döda både dem och mamman och viftade med två knivar framför henne. Hans psykiska tillstånd gjorde att tingsrätten inte dömde honom till fängelse, utan till skyddstillsyn och terapi enligt en behandlingsplan.

 

Föräldrarna bråkade hemma i köket och mamman rev sönder en skilsmässoansökan. Pappan lyfte två knivar över axelhöjd och gjorde utfall mot mamman, så nära som tio centimeter framför hennes ansikte.

Barnen var närvarande hela tiden.

Det slutade med att mamman låste in sig i badrummet med barnen och väntade där tills pappan hade lämnat lägenheten.

Under rättegången framhöll mannens försvarare att pappans hot inte var riktat mot barnen, utan enbart mot mamman.

Tingsrätten kommer dock fram till att även barnen måste ha känt sig hotade, eftersom de var närvarande.

Pappan har i polisförhören förklarat sitt beteende med att han varit mycket trött och mycket upprörd, och med att han inte tagit sin medicin på flera dagar.

Tingsrättens tar också hänsyn till hur pappan mådde i sin dom.

Normalt skulle ett fängelsestraff ha dömts ut, men med tanke på omständigheterna väljer rätten i stället skyddstillsyn i kombination med att pappan åläggs att genomgå det behandlingsprogram som frivården har tagit fram.