Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyldig tills motsatsen bevisats?

Sverige är ett märkligt land, med Europas sämsta rättssystem!

Vanliga medborgare tror i allmänhet att Sverige är ett demokratiskt land med ett rättvist och tryggt rättssystem, där man självklart är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Denna bild är felaktig och beror antagligen på att medborgarna fått det intrycket från amerikanska filmer.

Sverige är ett av få länder som kallar sig demokratier där man i många fall har en helt omvänd bevisbörda, man betraktas som skyldig tills man själv kan bevisa motsatsen.

Att bevisa sin oskuld kan vara omöjligt till exempel i privatmål där motparten har tillgång till allt material. Här kan motparten manipulera ”bevisen” hur de önskar och få rätten att godta detta material. Den svenska rättvisan hjälper på detta sätt gärna kriminella personer i sitt uppsåt och staten låter detta ske.

När staten själv ger sig på en person är det inte bättre. Även här kan staten ta till metoder som mer påminner om hur auktoritära stater fungerar.

Som i fallet i Sandviken där staten utan mer bevis än ett rykte, häktade, tog barnen med mera från ett oskyldigt par (Thomas och Jennie) och anklagade dessa för sexuella brott. Man spärrade in Thomas i en cell utan möjlighet till annan kontakt med omvärlden än genom sin advokat (när staten ger sig på en, har man än så länge rätt till offentlig advokat), sedan började den av staten betalade ”häxjakten”. Här använder staten metoder som används i totalitära samhällen, man manipulerar bevis, genom att påverka små barn att få dessa att säga och göra som man önskar. Förhörsledaren (polis, vilken verkar som företrädare för staten) sitter och visar barnet hur barnet ska göra, sedan spelar man in detta och använder som ”bevis”. Påminner om hur man under inkvisitionen bevisade att folk var häxor. Att det sedan är Thomas själv som i denna ”bevisvideo” ser hur förhörsledaren sitter och visar barnet vad hon ska göra är skrämmande, hur kan ansvariga åklagare använda denna manipulerade ”bevisvideo”.

Är det någon i detta fall som borde bli dömd och åklagad är det åklagaren, förhörsledaren och socialchefen i Sandviken. Men detta är högst osannolikt då vi som sagt inte bor i en demokrati utan har ett rättssystem som ligger närmare auktoritära staters. Svenska staten och dess rättssystem tar ingen hänsyn till mänskliga rättigheter, medborgarnas åsikter eller personliga integritet.

De av staten anställda (åklagare, polis och socialförvaltningsanställda) hävdar att de bara har följt de regler som staten har infört.

Enligt FN:s stadgar är godtyckligt frihetsberövande inte förenligt med respekten för de mänskliga rättigheterna. Men detta respekterar inte den svenska staten, vilket gör att Sverige bryter mot internationella regler.

Kristofer Blockhammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare