Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skymning över mäklar branschen i Sandviken

Med 900 personer som varslas på Sandvik är det inte idealläge att köpa hus.


Och, följaktligen, inte att sälja villan. Osäkerheten om framtiden i Sandviken är stor.


Men hittills har Sandvikens mäklare klarat sig relativt bra i den globala ekonomiska krisen.

Med novembermörkret har många husvisningar flyttat till helger, då husen kan visas tidigare på dagen. Det skymmer även över hela mäklarmarknaden.

Hittills har den globala ekonomiska krisen inte slagit alltför hårt mot de lokala mäklarna.

– Än är det ganska nytt, och vi får se vad som blir av med varslen. Men klart är att det förstärker den osäkerhet som har funnits under hösten, säger Patrik Skoglund, Svensk Fastighetsförmedling.

Ovissheten om vad varslet innebär, och en osäkerhet om framtida åtgärder på Sandvik med underleverantörer, gör det svårt för mäklarna att beräkna exakt hur mycket deras verksamhet kommer att påverkas.

– Vi är en del av samhället, så naturligtvis påverkas vi av stora varsel. Det sätter spår i marknaden, men exakt vad det leder till går inte att säga än, säger Jan Hedwall, Föreningssparbanken fastighetsbyrå.

Han säger att, visst, de har känt av den globala oron, men att det inte går att prata om någon mäklarkris i Sandviken än.

– Hela hösten har även vi i Sandviken varit en del av den övriga världen, sett till den ekonomiska situationen. Men påpekas bör att vi ändå har gjort ett stort antal affärer.

Inte bara psykologiska effekter – blir jag arbetslös? har jag råd med villa i framtiden? – spelar in, utan även hårdare banker i finanskrisens spår.

– Folk funderar längre nu, så är det. Och bankerna har stramat åt, säger Patrik Skoglund.

Han påpekar att varslen och osäkerheten är tunga poster på minussidan, men att det finns även positiva signaler, som att räntorna är på väg ner.

Mäklarna som Arbetarbladet har pratat med tror att krisen hittills mest har påverkat mäklare i storstäderna, där villapriserna är mycket högre än i Sandviken och där ett lån innebär en högre risk.

Maj-Britt Lundberg, Skandia Mäklarna:

– I storstäderna är det ofta full belåning, och många amorterar inte utan betalar bara räntorna och tror att de kan sälja med vinst om några år. Ett sådant tänk har vi inte här.