Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,6 miljoner skäl att fira på söndag

Eva, Anna eller Karin. En mamma nära dig heter sannolikt så. Och på söndag ska Sveriges 2,6 miljoner morsor firas. Men handelsminister Ewa Björling varnar för att ge bort hushållsapparater i mors dags-
present.

Annons

Anna Wahlgren, niobarnsmamma och författare, förväntar sig ingen uppvaktning alls.

– Vi har inte den traditionen i vår familj. Och jag har svårt att beordra mina ungar att fira mig. Men visst händer det att någon av dem ringer eller mejlar eftersom de ser reklam för mors dag överallt, säger hon.

Sveriges genomsnittsmorsa är enligt SCB 55-åriga Eva med 2,2 barn i åldrarna 25–29 år. Liksom ytterligare 1,1 miljoner mammor har hon sin egen morsa i livet. Så är det också för Ewa Björling, som brukar ringa sin mamma på mors dag och säga grattis. Statsrådets egna två barn har tidigare bland annat uppvaktat med blommor som de plockat själva.

Handelsministerns presentråd inför mors dag:

– Köp inte en hushållsmaskin! Det gjorde min man första gången vi firade min födelsedag tillsammans, och den åkte ut med huvudet före. Sedan köpte han en snygg kjol i stället, och det var ju mycket bättre. Men det bästa är förstås att uppvakta med något som är personligt och trevligt för den som ska firas.

(TT)

Mer läsning

Annons