Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adrian älskar att trixa och skruva

/
  • TRIXAR MER ÄN GÄRNA. Adrian Sjöstrand har stått på skidor sedan barnsben och tillbringar all ledig tid i Kungsbergets snow park. Foto: Privat
  • PERFEKT PRAKTIK. Adrian Sjöstrand går andra året på fordonsprogrammet på Borgarskolan och praktiserar på en reparationsverkstad för både bilar och mindre motorer.

Söker du Adrian Sjöstrand i vinter? Leta i så fall i Kungsbergets snöpark.

– Jag tänker träna så fort jag får tid, säger Adrian som står inför sin första tävlingssäsong.

Annons

Kungsberget är hemma för Adrian, som åkt där så länge han kan minnas.

– Hela släkten älskar skidåkning och jag har stått på skidor sedan jag var väldigt liten.

Adrian började åka freestyle för ungefär fem år sedan. I somras gick han med i Gefle Freestyle.

– Tidigare har jag åkt och hoppat för skojs skull, men jag ville utveckla mina trix och behövde grunderna. Klubben är jättebra och ger mig tillgång till väldigt mycket, bland annat träning på trampolin i Gymnastikens hus.

Nu nöter han trix som misty 7 och double backflip och tänker göra allt han kan för att bli ännu bättre. Adrian kör sin första tävling i vinter och planerar att delta i SM både i Kungsberget och Åre.

– Det känns spännande och roligt att få möta andra och se var man står. Och jag siktar högt!

När Arbetarbladet träffar Adrian är det fredag och han är på sin praktikplats på verkstaden Auto Garage AB på Kryddstigen, där han tillbringat två dagar i veckan under hösten. Här får han hålla på med något av det han gillar allra mest vid sidan av skidor: skruva med motorer.

– Jag har alltid älskat motorljud, så det här är verkligen det jag vill hålla på med när jag blir stor, förklarar Adrian som faktiskt hamnade i Arbetarbladet på grund av sitt motorintresse när han var 14.

Adrian önskade sig en moped och han och pappa Kent kom på idén att tjäna pengar genom att köra grovsopor åt folk. Det visade sig krångligare än de trott, eftersom Gästrike Återvinnare ansåg sig ha monopol på den verksamheten och länsstyrelsen krävde tillstånd. I debattartiklar och insändare fick Adrian stöd för sin uppfinningsrikedom och vilja att själv tjäna ihop pengar moppen.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli en så stor grej av att jag ville ha en moped! säger han om uppståndelsen i tidningsspalterna.

Men Adrian jobbade och slet hela sommaren och fick sin efterlängtade moped till slut. Dessutom fick han den nyttiga insikten att saker inte kommer till en bara man knäpper med fingrarna.

– Det är bra att lära sig det från början, tycker han.

Nu har mopedåldern passerat, moppen är såld och Adrian väntar ivrigt på uppkörningstid för körkort, så att han slipper be föräldrarna om skjuts när han ska till Kungsberget, som inleder säsongen nu.

– Jag tänker stå där innan de öppnar, säger Adrian som längtat intensivt efter premiärdagen i backen.

Lika hett efterlängtad är födelsedagen i dag på luciadagen.

– Det pirrar riktigt ordentligt när jag tänker på den. 18-årsdagen är en stor dag.

Adrian har önskat sig nya stavar och tror att han i övrigt också mest får grejer som har med skidåkningen att göra.

Han är dessutom lycklig nog att ha ett sponsoravtal med sin kära praktikplats som finansierar tävlingsskidorna.

Adrian stormtrivs på verkstaden.

– Det här är ett jättehärligt ställe! Alla är så trevliga och jag känner mig som en av de anställda. Det har blivit som en andra familj.

Mer läsning

Annons