Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexandra får fira i två dagar

/
  • TVÅ STUDENTSKIVOR. I likhet med 304 000 andra unga i landet tar Alexandra Eriksson i Skutskär studenten i år. Alexandra den tionde juni, som är Borgarskolans examensdag. Studentskivan har hon planerat sedan tvåan och har lyckats pricka in allt hon haft på kom-i-håg- och önske-listan – utom pappa, som tillsammans med sin nya familj kommer att ge henne en egen studentfest. Foto: Lena Hådal

10 juni tar Alexandra Eriksson i likhet med 304 000 andra unga i landet studenten. Festen har hon planerat sedan tvåan.

Annons

”Hur gör vi?” är en stor fråga för Alexandra och många andra studenter med skilda föräldrar. Ska det vara en fest hos mamma och en fest hos pappa? En gemensam fest hos någon av föräldrarna, i en neutral lokal eller … ?

Alexandra går sam/media på Borgarskolan och har bjudit ett 30-tal släktingar och kompisar till festen i trädgården hemma i Skutskär, där hon bor med mamma och sin yngre syster. Också pappa och hans nya familj i Älvkarleby ska ha en fest för Alexandra, men själv kan hon inte se festen hos pappa och hans nya familj som ett maxat firande i dagarna två, eller en studentpresent, för hon vill ha en enda fest.

Gemensam fest

– Den bästa presenten vore att mamma och pappa hade en gemensam fest för mig, säger Alexandra och menar att studenten rivit upp föräldrarnas skilsmässa igen.

– Eftersom det inte kommer att bli nån gemensam skiva.

Många i samma situation

Att Alexandra delar sin erfarenhet av föräldrarnas separation med 475 000 andra svenska barn och unga, att många av hennes vänner och kompisar också har skilda föräldrar, och att problemet med en eller två studentfester inte är ovanligt, hjälper henne inte.

– Jag försöker tänka mer vuxet, men studenten är min dag och jag vill inte ha två fester. Jag vill att alla jag tycker om ska fira min dag hemma hos mig.

Alexandras föräldrar skildes för tio år sen, när hon var nio.

– Det första året efter att pappa hade flyttat var så jobbigt att jag inte minns det.

På väg att flytta hemifrån

Nu är hon på väg att flytta hemifrån. Kanske till nåt eget. Kanske hem till pojkvännen Martin i Gävle.

Alexandra vill så småningom jobba med radio – eller bli idrottsinstruktör. Det senare har hon inspirerats till av Martin, tredje generationen Antman (boxning).

– Träning är en del av vår relation, vi är ofta på gymmet samtidigt. När vi tränar klär vi oss lite lika. Fast Martin i rött och svart och jag i vitt och rosa. Jag har dille på rosa! Till och med sport-BH:n är rosa! Jag känner mig så fin i rosa.

Studentkläderna klara

Och hemma i garderoben hänger en så klart vit studentklänning med rosa och vita blommor och pärlor under bysten.

– Jag köpte den redan i november! Den är precis den studentklänning jag ville ha.

Hur ser din dröm om den perfekta studentskiva ut?

– Människorna är det viktigaste, men jag ser också framför mig att trädgården hemma är full av blommor, att vi har ett partytält i fall det skulle bli dåligt väder, och att vi har riktiga glas och porslinstallrikar. Det tycker jag är fint.

Hur känns det att ta studenten?

– Det känns overkligt! Förr såg jag upp till dom som tog studenten, nu är jag lika vuxen som som! Fast det känns inte så.

Tar ett sabbatsår

Alexandra kommer att ta ett sabbatsår innan hon läser vidare på högskola eller universitet.

– Jag vill tjäna pengar och spara, och bli mera vuxen och professionell. Jag har jobbat på Scandic Väst i flera år och fått en bra internutbildning, så jag kommer att fortsätta att jobba där.

Vad önskar du sig för presenter?

– Mamma har frågat, men jag tycker att det blir så dyrt med skivan och allt runt om kring att det känns girigt att önska sig något. Jag får grejer hela tiden ändå. Det kostar att ha barn och jag visste faktiskt inte att man får önska sig saker till studenten. Men jag behöver en ny bärbar dator. Det finns riktigt små nu, som är så fina. En rosa skulle jag vilja ha.

Får present av Martin

Så glänser det till i Alexandras ögon.

– Martins kompis berättade häromdagen att han hade följt med Martin att köpa en studentpresent åt mig. ”Han har köpt en jättefin present åt dig”, sa han.

Alexandra berättar att Martins studentpresent blir hans första ”riktiga” present hon får av honom.

– Vi är inte så presentiga av oss och ger varandra bara småsaker. Jag blir glad vad jag än får.

– Men den bästa studentpresenten, återkommer Alexandra till, vore att mamma, pappa och jag hade en gemensam studentfest.

Vi pratar en stund om sånt som för barn kan följa på en skilsmässa, exempelvis känslor av skuld.

– Förr funderade mycket på vems fel allting var, och kände skuld. Men det gör jag inte längre. Nu är jag mest besviken.

Tror du att det får lättare att umgås med dina föräldrar sedan du flyttat hemifrån och skilsmässan inte längre finns i väggarna?

– Jag vet inte. Kanske. Jag hoppas det.

Tetha Åhs

Fotnot: Den forskning artikeln hänvisar till är en doktorsavhandling – gjord av doktoranden i barn- och ungdomspsykiatri Teresia Ängarne-Lindberg – om hur barn i skilsmässofamiljer mår sedan de blivit vuxna.

Mer läsning

Annons