Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladets tidningsarkiv flyttas – Ulla Ejemar tar hand om 100 år av nyheter

/
  • Ulla Ejemar, chef för Arkiv Gävleborg, kom till sin tidigare arbetsplats Arbetarbladet för att se hur mycket och vilket material som skulle flyttas.
  • De första utgåvorna av Arbetarbladet, 1902, har gulnat och blivit ömtåliga. Redan 1873 gjordes ett första försök att ge ut ”Arbetare-bladet”.

Nästan 34 500 nummer har det kommit ut av Arbetarbladet sedan starten 1902. Under de 114 åren har vårt tidningsarkiv fyllt hyllmeter efter hyllmeter. Men nu ska de många tidningsläggen flyttas från redaktionen.

Annons

Nästan 34 500 nummer har det kommit ut av Arbetarbladet sedan starten 1902. Under de 114 åren har vårt tidningsarkiv fyllt hyllmeter efter hyll-meter. Men nu ska de många tidningsläggen flyttas från redaktionen.

En liten del av Arbetarbladets lokaler består av ett arkiv. Här samsas ett stort antal tjocka inbundna böcker med sparade Arbetar-bladet och tusentals bilder i olika arkivskåp.

Många är de reportrar som har använt de urklippta arkiverade artiklarna, fotokopiorna och tidningarna i sitt arbete, innan allt datoriserades.

Men, som man brukar säga, allt har sin tid, och nu är det dags att arkivera arkivet. När Arbetarbladet flyttar in i en egen avdelning i Gefle Dagblads hus finns ingen plats för det skrymmande materialet. I stället har tidningsläggen packats ner i kartonger och flyttats till Arkiv Gävleborg.

Ulla Ejemar, tidigare mångårig medarbetare på Arbetarbladet men numera chef för Arkiv Gävleborg, är på plats på redaktionen och tittar ut över alla kartonger.

– Eftersom jag har jobbat här känns det dubbelt. Det här är ett arbetsmaterial för journalister, nu blir det krångligare för dem att leta spontant i arkivet. Samtidigt har allmänheten lättare att komma och titta i läggen eftersom vi har öppet alla vardagar.

Det är bara de inbundna stora böckerna med tidningar som flyttas till Arkiv Gävleborg bilder och urklippta artiklar blir än så länge kvar hos Arbetarbladet.

För Ulla Ejemar är det ett värdefullt material som nu bevaras för eftervärlden.

– Man kan läsa om till exempel storstrejker och krigsbarnen från Finland på många ställen, men i tidningarna kan man även se hur det bevakades.

Arbetarbladet har tidigare tryckts i tre olika upplagor: Gävle, västra Gästrikland och Tierp, men det är bara Gävleupplagan som sparas.

– Det tar för mycket plats annars, konstaterar Ulla Ejemar, som påpekar att alla tidningar även finns på mikrofilm hos vissa bibliotek.

Arkiv Gävleborg är en ideell förening med 625 medlemmar, varav Arbetarbladet är ett av företagen som är medlem.

En stor del av det material som finns hos Arkiv Gävleborg kommer från föreningar och organisationer, inte så mycket från företag, vilket Ulla Ejemar tycker är synd.– Det skulle vara kul om fler företag, både stora och små, såg poängen med att vårda och spara sitt historiska arv. Man kan till exempel återanvända idéer till sin reklam.

När alla tidningslägg är på plats ska allt gås igenom noga och sedan placeras i ordning i hyllor.

– Det är det som är meningen med ett arkiv, att det ska kunna användas.

Mer läsning

Annons