Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även för en virtuos kan orden ta slut

Annons

Sällskapet NT har sorg. Vår charmante styrelsebroder och hedersriddare Hans Jerkert har lämnat vår krets – och ett stort tomrum efter sig. Med sitt, för NT-bröder, osedvanligt hälsosamma leverne, med cykelturer, terränglöpning, långfärdsskridsko och sällskapsdans, hade vi nog trott att vi skulle få ha honom kvar mycket längre.

Hans Jerkert togs in i sällskapet NT 1987 och passerade olika grader under mitten av 1990-talet. 2001 blev han medlem av styrelsen och innehade olika styrelseposter för att 2005–2007 berika oss med en bländande period såsom stormästare.

Sällskapet NT hyllar färdigheter inom sång, musik och teater och med Hans i högform tillfördes vi det talade ordet som en ytterligare konstform. Hans espri och elegans i, ofta, rimmade formuleringar gav oss många högtidsstunder.

Hans goda administrativa egenskaper kom väl till pass när sällskapet under hans era tvingades byta samlingslokal och vissa rutiner. Hans månade om sällskapets föryngring och fortbestånd, en vitalisering av NT:s rika arkiv, och under hans ledning startades en ”dokumentationsgrupp”, som på olika sätt ska bevara sällskapets bidrag till Gävles kulturliv.

Kanske, mitt i denna offentlighet och glada tillvaro, var han mera ensam än vi förstod. Han hade en stor integritet och ville klara det mesta själv. Det är tungt att acceptera att även för en virtuos kan orden ta slut.

Men vi är många som tycker att hans skugga blev onödigt kort. Må vi ömsesidigt finna frid genom många ljusa minnen!

För sällskapet NT

Mer läsning

Annons