Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även små foster måste få sörjas

/
  • MÖTER FÖRÄLDRAR I SORG. Även ett tidigt missfall blir en sorg och fosterlunden är ett av flera alternativ för ett värdigt omhändertagande av de döda fostren. Lena Söderhäll Gille och Lisa Andersson, kuratorer på Gävle sjukhus, tar bland andra emot föräldrar som förlorat barn tidigt i graviditeten.

För föräldrarna kan även ett dödfött foster vara ett barn som sörjs djupt.

Fosterlunden kan bli en plats att gå till.

– Det är skönt för föräldrarna att veta att det omhändertas på ett värdigt sätt. Även ett tidigt missfall blir en sorg. En del har redan namngivit fostret och betraktar det som ett barn, säger Lena Söderhäll Gille, kurator på Gävle sjukhus.

Annons

Många och stora förhoppningar grusas när det blir missfall.

– Blivande föräldrar tar det väldigt olika när en graviditet slutar med ett missfall. Runt vecka 20 har man ändå gått halva graviditetstiden, säger Lena.

Föräldrar som behöver samtal och krisbearbetning kommer till Lena och hennes kollega Lisa Andersson på kuratorsenheten.

Om familjen bestämmer sig för att nedsättning av fostret ska ske i fosterlunden på Gamla kyrkogården är det Lena och Lisa som också informerar om hur det går till.

– Vi förklarar vad som händer och beskriver var fosterlunden ligger. Vi berättar vilka som hämtar fostret och nedsätter det. De får inte veta exakt när det ska ske, men vi kontaktar dem och berättar så snart det är gjort, säger Lena.

Fosterlunden är ett alternativ för föräldrar som vill veta mer exakt vart deras foster tar vägen och vill ha en särskild plats att sörja på.

– De som väljer fosterlunden vill ofta ha en plats att gå till, ett ställe för familjemedlemmar att samlas kring, säger Lisa Andersson.

Det talas om ett sorgeår, och det kan även gälla föräldrar till små, dödfödda foster. Nedsättningen i fosterlunden blir ett sätt att komma vidare i sorgen.

– Svåra stunder i livet blir alltid lite lättare när man får något att förhålla sig till. Det här blir lite ceremoniellt och föräldrarna får kontroll över situationen. Vår uppgift är att, där det behövs, erbjuda samtal med kris- och sorgebearbetning, säger Lena. Det är också viktigt att bekräfta att det är okej om man inte orkar gå till fosterlunden direkt efter att fostret har satts ned.

Mer läsning

Annons