Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barnet går alltid först”

/
  • nära kontakt. Patrik Bergman gillar att vara pappaledig. Förhållandet till dottern Rebecka har stärkts under de senaste två månaderna.

Patrik Bergman, 29, pappa ledig utredare på Samhällsmedicin Gävleborg med dottern Rebeca, 14 måndader.

Annons

– Det viktigaste är att alltid finnas till för sitt barn, det är utgångspunkten. Barnet går alltid före jobb och allt annat. En pappa ska vara lugn och trygg, någon att luta sig emot.

– Barn behöver regler för att veta vad som gäller. Jag märker redan nu att jag måste börja sätta gränser, men det är bra om man samtidigt kan vara flexibel.

– Jag har inte hittat någon riktigt bra handbok i föräldraskap ännu. Däremot finns det rätt mycket dålig litteratur i ämnet, så jag går mest på känn.

– Det är absolut när jag får ett av de här leendena, till exempel när jag kommer hem från jobbet och jag märker att hon känner igen mig och har längtat. Det är en häftig upplevelse att följa det här barnet från början.

– Vi har överlag haft en positiv tid ända sedan Rebeca kom; hon har sovit om nätterna och inte haft kolik, men det kommer väl svackor längre fram.

– Jag brukar ta upp henne, lägga handen mot hennes huvud och hålla henne mot bröstet. Nu är hon dessutom så stor att man kan prata med henne också.

– Hittills har det mest varit mamman som hon har gått till och jag har varit nummer två, men det handlar nog om vem som har varit hemma mest hittills.

– Nu har jag hunnit vara hemma i två månader och då blir skillnaden mindre.

– Den var väldigt bra och är det fortfarande. Pappa var egenföretagare och bonde, så han var aldrig pappaledig, men han fanns alltid i närheten.

– När min dotter kom var han lite tafatt i början, men han tycker att det är roligare nu när han kan göra mer tillsammans med henne, bygga en sandlåda till exempel.

– Ja, det tror jag. Jag fick strumpor förra året och det var väl bra, men längre fram blir jag nog gladare för en teckning som min dotter har gjort.

Mer läsning

Annons