Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt har skrivit ner 400 års historia från sin släkt

/
  • Gården Per-Nirs i Hedesunda har gåt i arv i samma släkt i 13 generationer.
  • Bengt Löf har ägnat många år åt att skriva ner sin släkts historia under 400 år.
  • I den här kistan hittade Bengt Löf 130 akter med information från tidigare släktingar, den äldsta var från 1665.
  • I boken

Varje vinter i flera års tid har Bengt Löf förflyttat sig långt tillbaka i tiden i jakt på sin släkts anor vid Per-Nirs-gården i Hedesunda. Nu har det strävsamma arbetet blivit en bok.

Annons

Gården Per-Nirs i Dalkarlsbo har gått i arv i flera sekler, och Bengt Löf, 67 år, tillhör den 13:e generationen. I början av 2000-talet började han släktforska, men gick sedan vidare till att ta sig an de gamla papper som sparats i en kista på gården.

– Där fanns 130 olika akter. De har alltid funnits där och gäckat lite, och jag tänkte att jag skulle ta tag i det där för att få ihop historien, berättar han.

Där fanns bland annat Bengt Löfs fars och farfars dagboksanteckningar och Bengt uppskattar att de har skrivit noteringar om cirka 25 000 dagar under sina levnadstider, från 1899 fram till 2000.

– Det tog mig fem vintrar att skriva av alltihop, konstaterar han.

LÄS MER: Sören har hittat över 2 000 ättlingar från Stakgården

Bengt Löf har ägnat just vinterhalvåren till att arbeta med att sammanfatta släktens liv och leverne på gården, ända från 1607 fram till 2000. Allt från hur gårdsbyggnaderna har förändrats, vad saker kostade till hur världshändelser påverkade de som bodde på gården för tillfället. Totalt har 400 års historia satts på pränt, och Bengt har räknat ut att det hela har tagit honom fem årsarbeten.

Boken som blev klar i början av februari har tryckts i A4-storlek och är på 195 sidor. Titeln är "En släktgård i Gästrikland under 400 år", och sammanfattas i boken så här av Bengt Löf: "En tidsresa med människorna under 12 generationer från ängshö via skogens träkol och virke till tjänstesamhället för en bondgård i Hedesunda socken".

– Jag har även skrivit om samspelet mellan gårdarna och bruken, det gör historien lite intressantare.

LÄS MER: Släktforskning en hobby för alla åldrar

Förutom materialet som fanns i kistan har Bengt Löf hittat information i andra gårdars akter, händelser i omgivningen och i övriga landet. Förutom faktabeskrivningar finns även personliga berättelser från familjemedlemmar och släktingar.

– Jag har fått mycket information från en dam, Anna Larsdotter, som hade sammanfattat och skrivit ner saker från 1600-talet.

Det och Hedesunda släktbok från 1997 har varit till stor hjälp i Bengt Löfs arbete, skriver han i inledningen av boken, som avslutas med ett stycke om mygg. "Det är nog inte trovärdigt att hoppa över myggfrågan i en krönika från nedre Dalälven. Vår far har ju angett en del vedervärdiga år före den permanenta älvhöjningen 1979 med massor av mygg som gjort det jobbigt att vara ute periodvis", skriver Bengt.

I dag bor Bengt Löfs bror Arne och hans fru Agneta på gården. Om det blir en 14:e generation som för traditionen vidare är för tidigt att säga, enligt Bengt.

– Men det är inte otänkbart att det blir så, Arnes barn är lite intresserade.

Hittills har boken levererats till släktingar, men Bengt Löf har en förhoppning att framtida generationer också ska läsa den.

– Det är meningen att mina barnbarn ska läsa den här när de är 60 år. I regel är man inte intresserad innan dess, säger han med ett skratt.

Mer läsning

Annons