Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnkram på 60-årsdagen

Han är visserligen Gävlegrabb, men städer är något som Hag-Hans Engstedt skyr.
För mycket folk, för bullrigt, helt enkelt för mycket av det mesta.

Annons

I skogen däremot finns det han behöver – lugn, tystnad, harar att jaga och motiv att måla. För det är konstnär han är i första hand. Natur- och djurkonstnär.

Och så kläcker han förstås idéer under sina strövtåg i skogen tillsammans med hunden Stina. Idéer som han sen testar på hustru Barbro, som ibland gör tummen upp och ibland säger blankt nej.

De två har delat vått och torrt i över 30 år nu. De driver Vildmarksgalleriet hemma på gården i Mo, Ockelbo. Galleriet började mycket blygsamt i familjens vardagsrum dit konstföreningar inbjöds för att titta på och köpa Hasses tavlor.

Galleriet gick bra, men i längden var det opraktiskt att ha det hemma i vardagsrummet. Lagårn fick i stället bli galleri. Det var då som Hasse fick ordentligt utlopp för sin fantasi.

Galleriet blev raskt så mycket mer – vildmarken i form av uppstoppade djur flyttade in, de rustika träbänkarna och borden fixade Hans till och det blev butik, kafeteria och museum. Det var för 13 år sen och för varje år har han kommit på nåt nytt.

Det senaste projektet tog ett antal år att förverkliga för då var det inte bara Barbro som behövde övertalas utan också två mark- ägare.

Hasse tjatade och tjatade och till slut insåg även markägarna att idén med en älgpark på deras mark var jättebra.

Älgparken ligger tvärs över vägen från galleriet och Hasse gick med liv och lust in i projektet.

Där bor i dag ett antal älgar som låter sig beskådas av besökarna.

Mest kända är förstås älgparet Daniel och Victoria.

– Kronprinsessan och Daniel har varit här i vildmarksgalleriet, men det var innan parken var färdig så de har inte hälsat på älgarna, säger Hasse som klev ur parken som delägare i höstas.

Hasse har många idéer och drar gärna igång saker och ting, men han är ingen förvaltare.

– Det måste hända nåt, förklarar han.

Konstnärsgenen har Hasse nog ärvt från sin pappa som målade på fritiden. Hasse har tecknat ute i naturen sen han var liten.

Men det var Barbro som försåg honom med penslar och färg, hon var nyfiken på vad han kunde göra. Och det gick ju bra.

Just nu är han inne i en intensiv målarperiod då han stänger in sig i ateljen. Han gör också många illustrationer i tidningar och böcker.

Senaste projektet han klurar på är en fågelholk med en öppen vägg som ska sitta mot en fönster så att man kan följa livet i holken.

– Jag trivs så bra med vad jag gör, det känns som jag är ledig för jämnan. Jag har livskvalitet. Det är väl därför som jag aldrig är sjuk, säger Hasse och skrattar.

I dag är han på rymmen i skogen i Åmot tillsammans med stövaren Stina, ett oslagbart bra sätt att fira födelsedag på tycker Hag-Hans.

Mer läsning

Annons