Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boka din egen gravplats

Från 1 januari nästa år kan du boka en gravplats i förväg på kyrkogårdarna i Gävle. Bokningsavgift blir 200 kronor om året.

Annons

Finns det verkligen en sådan efterfrågan?

– Ja, det gör det. Man vill av olika skäl se ut en gravplats där man ska vila en gång, men hittills har vi inte kunnat erbjuda den servicen, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Men från januari finns den och gäller för såväl Gamla kyrkogården, Skogskyrkogården som Bomhus kyrkogård.

Förnyas varje år

Möjligheten att boka en gravplats i förväg finns på en del andra orter i Sverige, ofta får man betala en engångssumma på omkring 3 000 kronor. I Gävle väljer man i stället att göra det till ett abonnemang som måste förnyas årligen.

– Vi kommer att skicka ut en faktura varje år och kan då samtidigt kolla att adressen stämmer. Betalas inte de 200 kronorna in så försvinner bokningen. Vi kommer inte att tjäna några pengar på hanteringen, det är snarast en symbolisk summa, menar Patrik Blomberg.

Vilka vill boka gravplats i förväg?

– Det kan vara människor som lever ensamma och som tycker att det känns skönt och tryggt att ha sin gravplats ordnad och på en plats som man själv valt. Gifta par kanske vill se ut sin egen gravplats.

3 500 lediga gravar

Bokningsrätten gäller endast gamla gravar som efter tjugofem år ska återanvändas. Det finns i dag cirka 3 500 lediga gravar på Gävles tre kyrkogårdar.

På Gamla kyrkogården finns det fjorton gravkvarter med lediga återanvändningsgravar, cirka 20 gravkvarter på Skogskyrkogården och större delen av kyrkogården i Bomhus.

Mer läsning

Annons