Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokprojekt om Gävle fortsätter

/
  • lokalhistoria. Ulf Ivar Nilsson jobbar med den första av två böcker om Gävle på 1900-talet. 2006 kom hans ”Gävle på 1800-talet” ut.Foto: Catharina Sandström

Berättelsen om Gävle fortsätter. Författaren och lokalhistorikern Ulf Ivar Nilsson jobbar med den första av två böcker om Gävle på 1900-talet.
– Den här gången måste jag sortera mer efter årtionden, eftersom vi har ett starkare förhållande till dem på 1900-talet.

Annons

När ”Gävle på 1800-talet” kom ut på Kultur & Fritids eget förlag 2006 hade redaktionskommittén redan uppföljningen i tankarna. Den första delen, som omfattar tiden 1900–1949, beräknas komma ut hösten 2010 och den avslutande ett par år senare.

– Den yttersta avsikten med utgivningen är att stimulera intresset för lokalhistoria. Det stärker Gävles identitet och det är bra för det fortsatta utvecklingsarbetet i regionen, säger kulturchef Mats Öström som ingår i redaktionskommittén.

De kommande böckerna väntas innehålla betydligt fler bilder än den som skildrade 1800-talet.

Läsarna får se en hel del tidigare opublicerat ur Länsmuseets bildskatt från Carl Larssons fotoateljé, samt även bilder ur Gävles stadsarkiv och museets övriga fotosamlingar.

– Redan när jag arbetade med 1800-talet förvånades jag över hur många bilder det fanns från tiden. Nu kommer jag att vara tvungen att välja bort tusentals bilder, säger Ulf Ivar Nilsson.

Till bollplank har författaren redaktionsrådet, som vid sidan av kulturchefen består av länsmuseets Ann-Marie Björk och Dan Lorén, Göran Severin från Gästriklands kulturhistoriska förening, chefen för Gävles stadsarkiv Eva Lindelöw Sjöö, hennes företrädare Väinö Helgesson och Bruno Ahlqvist, lokalhistoriskt engagerad näringslivsföreträdare.

– De är oerhört kunniga och kommer med synpunkter så att man häpnar, men samtidigt litar de på mig, ger mig fria händer och låter mig vara ifred medan jag skriver, säger Ulf Ivar Nilsson, som parallellt med arbetet kring ”Gävle på 1900-talet” fortsätter att skriva Gästrikeberättelser och teckna i Arbetarbladet.

För den som redan nu som vill veta mer om 1900-talets Gävle börjar en serie föreläsningar som ska pågå ända fram till utgivningen av den nya boken 2010. Den första hålls på stadsbiblioteket på söndag, då Jakob Svensson berättar om industriutställningen i Gävle 1901.

– Det är en given inledning, eftersom Gävle förvandlades till en industristad under perioden som nästa bok handlar om, tycker Mats Öström.

Mer läsning

Annons