Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ceremoni med urna kan bli vanligare

/

Med den nya lagen blir det stressigare för de anhöriga att planera en begravningsceremoni. Men det finns en möjlighet att vinna tid; att kremera först och där­efter ha begravningceremoni med urna i stället för kista.

Annons

Om kroppen kremeras först kan anhöriga på så sätt få mer tid för planering av själva ceremonin.

Annelouise Harnesk arbetar på krematoriet vid Skogskyrkogården i Gävle. Hon tror att urnbegravningar kan bli vanligare.

– Urnceremonier har vi ibland redan nu, och det blir nog fler, säger Annelouise Harnesk på krematoriet.

Begravningsentreprenören Jonas Flodin föreställer sig också en utveckling mot fler urnbegravningar. Vad händer isåfall med kistbranschen, om anhöriga inte behöver en fin kista att visa upp i kapellen?

– En kista behövs alltid för att transportera kroppen i, och de flesta anhöriga väljer redan i dag bort de dyrare alternativen. Jag tror inte att det blir någon kris för kistbranschen. säger Jonas Flodin.

Annelouise Harnesk på krematoriet ser i övrigt fram emot lagförändringen.

– Man ska inte låta någon vänta på gravsättning för att ens kalender är full. Vi lever alla i ett samhälle där vi är fulltecknade. Men den som flyttar till andra sidan jordklotet kanske måste acceptera att de anhöriga hemma inte kan vänta med begravningen hur länge som helst.

Hon tror inte att den nya lagen innebär några problem för krematoriet, möjligtvis i början.

– Det blir en inkörningsperiod när den nya lagen träder i kraft. Om begravningsakten dröjer mer än tre veckor får vi bara några dagar på oss att utföra kremationen. Men i princip borde det inte påverka oss så mycket.

Mer läsning

Annons