Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel har aldrig ångrat sitt yrkesval

/
  • TRIVS UTOMHUS. Daniel Lindén tycker om att vara i naturen för att koppla av. ”Livet rullar på och man ser inte alltid de här guldkornen.”

Daniel Lindén prästvigdes som 25-åring och var då en av de yngsta i landet. Nu fyller han 30 år och har gjort sig hemmastadd i Älvkarleby kyrka.

Annons

Tron har han med sig sedan uppväxten i Göteborg. Att Daniel skulle bli präst var däremot inte alltid självklart. Under gymnasietiden ville han i stället bli advokat.

– Mina vänner tyckte att jag skulle passa som präst så jag började fundera på det, berättar Daniel.

Han kom in på båda utbildningarna men valde, som den förste i familjen, att läsa till präst. Det har han absolut inte ångrat. Variationen i arbetet lockar honom och han drivs av möten med andra människor.

– Jag vill förmedla en tro. Samtidigt gäller det att vara öppen för hur andra tycker och tänker.

Medan Daniel läste till präst i Uppsala, tog han även en magisterexamen i socialpsykologi. För att finansiera studierna jobbade han extra på McDonald’s, som arbetsledare på nattskiftet. Där mötte han många människor med olika tankar om livet och det ledde till intressanta samtal. Det har även hjälpt honom att lära sig hantera stressade människor.

– För en del går hela livet sönder om de inte får sin hamburgare inom två minuter.

Prästerskapet handlar om att möta människor i livets alla skeden, menar Daniel. Han tar hand om både dop och begravningar. Ibland får han följa med polisen då någon har omkommit under tragiska omständigheter. Han är medveten om att livet kan förändras snabbt. En del nätter svarar han i telefonen hos Jourhavande präst, som är en del av SOS Alarm.

Att hitta olika rum för att samtala om tron och livet är viktigt för Daniel. Han har ansvaret för församlingens konfirmander och lyssnar in vad ungdomarna själva vill prata om. De två populäraste ämnena är döden och kärleken.

– Kanske beror det på att det inte så ofta finns möjlighet att prata om de här stora frågorna, säger Daniel.

När han läste till präst var han den yngste i klassen. Hans perspektiv på livet skiljde sig ibland från hur de äldre studenterna tänkte.

– Jag kunde komma med nya infallsvinklar. När de ibland uttalade sig om hur ”unga tänker” frågade jag om de verkligen var säkra på sin sak, säger Daniel.

Det togs emot med blandade reaktioner. Samtidigt lärde han sig mycket av de studenter som hade längre livserfarenhet än han. Daniel har bra kontakt med flera av dem än i dag.

För att hitta lugnet läser Daniel gärna en bok eller lyssnar på klassisk musik. Han umgås med sin familj, tränar och fotograferar på sin fritid. Det är viktigt för honom att göra något som är helt bortkopplat från hans huvudsyssla.

Att resa och att möta människor från andra kulturer inspirerar honom och i sommar går turen till Grekland. Han hämtar även kraft från sitt arbete.

– När något är roligt, intressant och givande så ger det mig energi.

Mer läsning

Annons