Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gav sig ut i världen för att finna paradiset

/
  • FÖRE VIGSELN. Romantisk morgon med champagne på stranden.
  • Inga förutom brudparet, vigselförrättaren och ett vittne var närvarande när Eva och Danne vigdes på paradisön One Foot Island.
  • ENKEL LYX. Två medföljande kockar fixade bröllopsmiddag för två.
  • ALLT OFTARE UNDER YTAN. ”Vi hade inga dykplaner alls innan vi åkte, men efter att jag tog mitt dykcert i Filippinerna blev resan mer och mer till en dykresa.” Foto: theoikaris.com
  • EN LUNCHPAUS. ”Att hyra bil när man besöker Australien borde nästan vara lag. Det finns inget bättre sätt att se sig omkring.”
  • HERR OCH FRU OIKARI. Eva och Danne dokumenterar sin långresa noggrant och lägger ut massor av bilder och videoklipp på sin hemsida www.theoikaris.com. ”Det är just kommentarerna från främmande människor som har hittat till vår hemsida som är roligast att få.”

Eva och Daniel Oikari, Gävle och Göteborg, sålde allt och gav sig ut på långresa för att söka efter paradiset.
– Sverige är kallt och blött. Vi har tröttnat på livsstilen i Sverige och vill inte leva för våra jobb. Vi vill bosätta oss i ett land där man kan gå i shorts och flipflops året runt. Genom den här resan ska vi hitta det landet, berättar 23-åriga Eva.

Annons

– One Foot Island ligger utanför Aitutaki, Cooköarna. Det finns bara ett hus på ön som man kan bo i. Vi bestämde oss för att hyra huset fem nätter. När resan dit närmade sig frågade en av Dannes vänner varför vi inte passade på att gifta oss när vi ändå skulle ha en hel ö för oss själva. Så blev det. 18 november kom vigselförrättaren ut tillsammans med ett vittne och ett par personer som lagade vår bröllopsmiddag. Strax efter klockan 15 sa vi ja till varandra på en sandbank under en båge av vitt tyg med vatten upp till fotknölarna.

– Vi hade bestämt oss redan innan resan att vi skulle gifta oss och att vi skulle göra det i hemlighet. Vi la ut nyheten på hemsidan så fort vi kom tillbaka till fastlandet.

– Det känns roligt och inspirerande. Plus att det är kul att se att det är så många som gläds med oss. Det verkar som om det är många som blir inspirerade av bröllopet. Många drömmer nog om att gifta sig på ett liknande sätt.

– Vi träffades 2005 på ön Gili Meno strax utanför Bali. Danne var där på semester med sin kompis. Själv hade jag varit ute och rest ensam sedan juli. Det var väldigt få turister på ön, så det blev ganska naturligt att vi började prata med varandra. Det dröjde inte länge innan det klickade ordentligt.

– I juni förra året åkte jag tillsammans med en kompis till Filippinerna. Jag skickade ett sms till Danne där jag skrev något i stil med: ”Det är här livet man ska leva, fy fan för att åka tillbaka till Sverige igen”. Daniel, som jobbade som designer i Göteborg, svarade: ”Då lämnar vi Sverige och åker ut och reser i stället”. Jag trodde inte riktigt att han var seriös, men när jag kom hem började vi planera resan och i oktober var den bokad. Danne sålde lägenheten, de flesta möblerna och bilen. När jag var färdig med journalistutbildningen i Ljungskile gjorde vi en liten miniturné för att hälsa på nära och kära innan vi lämnade Sverige 12 juni på obestämd tid.

– I Japan, Filippinerna, Palau och Yap i Mikronesien, Australien, Cooköarna och Nya Zeeland. Just nu befinner vi oss på Hawaii, där vi hyr ett hus i två månader. Vi spenderar dagarna i huset eller på någon av de mysiga stränderna. Varje gång vi är på stranden ser vi valar som hoppar ett par hundra meter från strandkanten.

– Vi hade inga dykplaner alls innan vi åkte, men efter att jag tog mitt dykcert i Filippinerna blev resan mer och mer till en dykresa. Från att ha varit lite skeptisk till dykning fick jag plötsligt dyka ned i ett gigantiskt ”akvarium”, hänga i en revkrok tittandes på ett tjog med hajar som strök förbi mig. Gigantiska stim med alla sorters fiskar, se fem meters mantor loopa för att få i sig så många plankton som möjligt, ja du förstår själv. Vi har gjort nästan 90 dyk sedan dess. Vi var i Palau en hel månad och dök varje dag.

– 31 mars åker vi vidare mot Karibien. Där ska vi åka runt en månad innan vi åker vidare till Sydafrika. Egentligen går vårt sista flyg på jorden runtbiljetten därifrån tillbaka till Sverige 11 juni, men den tänker vi inte använda oss av. I stället tänker vi ta den tid vi behöver i Afrika och antagligen hyra bil igen för att utforska Namiba och några fler länder där omkring. Efter Afrika åker vi tillbaka till Filippinerna för att bosätta oss där under minst ett år. Kanske är det där som vi en dag öppnar ett litet miniresort. Och så ska vi dyka massor så klart.

Mer läsning

Annons