Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gifte sig på Peace & Love

/
  • PEACE, LOVE & BRÖLLOPSYRA. Kyrkoherde Ann-Gerd Jansson vigde på fredagen Sara Mårtens från Gävle och Tore S Börjesson från Stockholm. Vigseln hölls inför stor publik på Peace & Love-festivalen i Borlänge.
  • NYGIFTA. Sara Mårtens och Tore S Börjesson träffades i mars i år och gifte sig efter knappt fyra månader.

Kameror smattrade och hundratals applåderade när brudparet kysste varandra på festivalscenen.

Sara Mårtens från Gävle och Tore S Börjesson från Stockholm blev det allra första paret som vigdes kyrkligt vid Peace & Love-festivalen i Borlänge.

– Det känns helt fantastiskt att vara Tores fru och jätteroligt att så många kom, sa bruden direkt efter vigseln på fredagseftermiddagen.

Annons

– Här var’e bröllop! Kom på vigsel! hojtade Vazirgycklaren Kalle Wedin från Gävle i sin megafon medan han klev runt på höga styltor bland festivalfirarna.

Och folk kom! Några hundra slog sig ned på området framför Shangri-La och trots musiken från närliggande scener som mullrade i bakgrunden var stämningen högst andaktsfull.

– Vi är väldigt måna om att erbjuda vigslar på människors egna villkor, sa kyrkoherde Ann-Gerd Jansson, som var dagens vigselförrättare.

Hon fick idén att erbjuda vigslar på Peace & Love och festivalledningen nappade direkt. Tidigare på dagen hölls även nio borgerliga vigslar, men Sara Mårtens och Tore S Börjesson var det enda par som hade valt den kyrkliga akten.

– Jag är övertygad om att det blir fler kommande år, sa kyrkoherden.

Värdigt och fint

Diket nedanför scenen var fullt av pressfotografer och vid kravallstaketet hängde alla som ville se vigseln på riktigt nära håll.

Alldeles glittrande lyckliga tog brudparet emot applåder och jubel från alla okända vigselvittnen. Sara och Tore bjöd glatt och tjänstvilligt på flera repriser av bröllopskyssen.

– Helt underbart och lagom pirrigt. Det blev väldigt värdigt och fint, precis som jag ville ha det, sa brudgummen efteråt.

Akten omramades av musik av musikern Stiko Per Larsson med vänner som framförde elförstärkta sånger om kärlek på gitarr, fiol och dragspel.

Kärlek på en gång

Det var i slutet av förra året som Sara och Tore hittade varandra genom en gemensam vän på facebook.

– Jag kommenterade en tråd på min kompis sida och sedan gjorde Tore samma sak. Vi fortsatte att skriva och hade roligt. Tråden handlade om det ganska fjantiga ämnet lågenergilampor, berättar Sara.

Tore skickade en vänförfrågan till Sara som accepterade och sedan fortsatte de att skriva roliga kommentarer på varandras sidor lite då och då.

Sara och Tore övergick allt mer till att chatta. Det pågick en tid, men en dag fick Sara ischias och plötsligt gjorde det för ont att sitta vid datorn.

– Jag sa till Tore: ”Om du vill prata med mig får du ringa” och så gav jag honom mitt nummer. Vi pratade i sju timmar, fast det kändes som en.

Lördag 5 mars i år träffades de för första gången och efter det har de inte velat släppa varandra.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Allt mellan oss kändes så självklart och naturligt.

En månad efter första mötet friade Tore.

– Om jag hade hört talas om någon annan som skulle gifta sig efter så kort tid skulle jag ha undrat. Men ingen som har träffat oss ihop tycker att det är konstigt. Mina kompisar märker på mig att jag är väldigt lycklig. Dessutom är vi båda äldre och då vet man när det känns rätt, säger Sara.

Två kärlekar

Helt rätt kändes det också att gifta sig mitt under brinnande Peace & Love-festival, trots att paret från början tänkte sig en stillsam vigsel utan större pådrag. Sara gick direkt igång på Tores idé.

– Få skulle säga ja till ett sånt förslag, men jag var aldrig orolig, för jag visste att Sara skulle gilla idén, säger Tore.

– Mina två kärlekar är Sara och rockmusik. Rockfestivaler är glädje och fest och ger den ultimata inramningen för ett bröllop.

I augusti ska paret fira med en stor fest för vännerna. Dagen efter åker de på bröllopsresa till franska Rivieran.

Mer läsning

Annons