Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har tappat 66 kilo

/
  • ”RÖSTA PÅ OSS!” Kerstin Moberg och Carina ”Carro” Maliniemi-Englund träffades för första gången i går, fredag, men delar många erfarenheter och pratar som om de känt varandra länge. Nu hoppas de på många sms- och internetröster så att de båda kommer till final i tävlingen ”Årets viktväktare” 24 april.  Foto: Britt Mattsson
  • Carina före.
  • Kerstin före.

Carro Maliniemi-Englund, Skutskär, och Kerstin Moberg, Gävle, har tappat 66 kilo tillsammans. Nu har de chansen att bli Årets viktväktare, men blir inte ett dugg ledsna om de inte går vidare.
– Vi har redan vunnit livet!

Annons

Att stämma möte på konditori kan tyckas farligt för den som nyss blivit av med sin övervikt. Det här borde vara minerad mark, kan man tänka inför åsynen av den långa disken med semlor, tårtor, bullar och småkakor.

– Inga som helst problem, säger både Carro och Kerstin.

De tar varsin kopp svart kaffe, men hade lika gärna kunnat välja en bakelse till, säger de. Deras viktminskning bygger inte på en rad förbud utan på nya sätt att tänka kring mat.

– Jag har inte bantat, bara ändrat livsstil och gått ned på köpet. Inte en enda gång har jag varit hungrig, säger Kerstin.

Vid en hälsoundersökning julen 2006 fick hon svart på vitt att hon vägde för mycket.

– Vågen visade 100 kilo och jag hade typ 2-diabetes. Jag ställdes inför valet att leva eller dö i förtid.

Doktorn erbjöd medicin men Kerstin tackade nej. Hon bestämde sig för att gå ned i vikt och i januari 2007 vägde hon in sig hos Viktväktarna, 97 kilo tung. Till midsommar året efter hade hon nått målet att komma ned till 67.

– Redan efter tre–fyra månader var diabetesvarningen borta. Personalen firade nästan med tårta när jag kom tillbaka till doktorn. De var så otroligt glada att någon hade följt deras hälsoråd, så det var ett kul återbesök.

Carro å sin sida hade kämpat mot sin övervikt hela livet, men efter varje viktnedgång vände det uppåt igen.

– Jag har provat precis ALLA metoder som finns, berättar hon.

Carro älskade att äta mellan bantningskurerna och frossade i godis och feta snacks. Hon gick lätt upp i vikt men betraktade aldrig sig själv som annat än mullig.

– Det var inte förrän jag ställde mig på vågen hos Viktväktarna som jag insåg att jag var tjock. Vågen visade tresiffrigt och jag höll på att svimma!

När Carro fann motivationen gick viktminskningen snabbt. Efter tio månader hade hon nått sitt mål att väga 36 kilo mindre.

– Jag har varit så målmedveten hela tiden, säger hon.

– Innan orkade jag inte röra mig eller bära mitt lilla barn. Jag tog bilen om jag skulle till grannen. I dag älskar jag att träna och det är många som inte känner igen mig när de ser mig.

Kerstin Moberg och Carro Maliniemi-Englund är nu bland de fem i sin region som har chansen att bli Årets viktväktare. Två från var och en av landets fyra regioner går vidare till finalen i Stockholm 24 april, där första pris är en resa till New York för två. Men viktminskningen i sig har redan gjort Kerstin och Carro till lyckliga segrare.

– Det här var det bästa som kunde hända i livet. Jag har så mycket kraft nu, säger Carro.

– Den här livsstilen är för tid och evighet. Jag saknar ingenting. Nu vill jag bara inspirera andra och visa att ingenting är omöjligt, säger Kerstin.

Mer läsning

Annons