Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vilda djurens språkrör

/

I över 40 år har Edvin Nilsson värnat om de vilda djuren. Det är framför allt i naturen han har verkat, men arbetet gav till slut utdelning även i den akademiska världen.
I dagarna har han varit på promovering i Uppsala och mottagit hatt, ring och diplom.

Annons

Gåvorna är det yttersta beviset på att han numer kan titulera sig hedersdoktor för skogsfakulteten vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
– Det känns hedrande, det måste jag säga. Fast aulan där i Uppsala och slottet är ju inte riktigt mina salonger. Men det var en upplevelse som jag kommer att minnas, säger Edvin Nilsson.Till vardags kallas Edvin av vissa för ”Sarek”. Orsaken är att han 1970 kom ut med boken ”Sarek, vandringar i vår sista vildmark”, som handlade om det vidsträckta fjällområdet i norr.
Syftet var att förhindra att Sveriges rovdjur utrotades. Och med facit i hand går det att konstatera att Edvins enträgna arbete, som gick ut på att skriva, debattera, fotografera och hålla föredrag om den vilda naturen, gav utdelning.I dag har både björn, varg, lo och järv en hyfsat stark återväxt.
– När jag började var rovdjuren nästan helt utrotade, men nu har man lyckats släppa upp dem till de antal de är i dag. Nu ingår de i vår fauna på ett helt annat sätt.En viktig anledning till detta är enligt Edvin att myndigheterna inte tillåter samma typ av jakt som bedrevs förr. Han menar att det jagades hejvilt, jakten blev ett nöje och alla rovdjur skulle utrotas.– Det var så på den tiden. En del sitter kvar, fortfarande höjer man en björnskytt till skyarna. Men en björn är aldrig farlig om du inte försöker skada den. Jag har mött över 200 björnar, och jag kan lova att de är mer rädda för dig.
Hans tips till den som råkar möta en björn i naturen är att ropa ”jag är en människa”.
– Den förstår ju så klart inte vad du säger, men den hör att du faktiskt är en människa och springer därifrån.
Fortfarande är han ute så mycket som det går. Men nuförtiden blir det inga långa sträckor med tung packning.
Och någon mer tur till Sarek tror han inte att det blir. Det har en dålig höft satt stopp för.Visst är det tråkigt, menar han, men Edvin är ändå mycket nöjd med allt vad han sett och upplevt. Och han tycker att han hittills haft ett privilegierat liv.
Han har ingat tankar på att sluta vara språkrör för de vilda djuren.
– Det här är ju ett nöje, och jag tycker att det är roligt att kunna påverka människorna.lena.wreede@ttspektra.se

Mer läsning

Annons