Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det känns skönt att fylla 50”

/
  • FÖRÄLSKAD. Landstingsrådet Eva Tjernström tycker att det känns skönt att fylla 50. ”Jag har så mycket att se fram emot, jag är frisk, har ett spännande jobb, är förälskad och i början av nästa år ska jag bli mormor.”

Det händer mycket kring Eva Tjernström just nu. I januari blev hon Gävleborgs högst ansvariga politiker när hon blev landstingsråd. Hon har lämnat sitt kära Söderhamn och flyttat till sin nya kärlek i Järvsö.
– Det känns skönt att veta att man kan bli förälskad i min ålder, säger hon och skrattar.

Annons

Eva Tjernström är född och uppvuxen i Sandarne i Söderhamn. 1984 började hon jobba som sjuksköterska på Söderhamns sjukhus. Hennes politiska engagemang väcktes i början på 90-talet när sjukvården genomgick stora strukturella förändringar.

Bättre att engagera sig

– Det var hela tiden personalneddragningar och jag stod på barrikaderna när de ville lägga ned Söderhamns sjukhus. Jag blev tokarg och tänkte att det var bättre att försöka engagera sig än att stå vid sidan om och bara gnälla.

Varför blev det socialdemokraterna?

– Det fanns inget annat val för mig. Jag har alltid varit socialdemokrat genom mitt sätt att tänka. Det ska vara rättvist och demokratiskt.

Hon beskriver sig själv som en ganska glad och positiv person.

– Jag är samarbetsinriktad, men säger ifrån om något är fel och tycker om att ha människor med mig och genomföra saker tillsammans.

Kommunalråd 2002

2002 blev hon socialdemokratiskt kommunalråd i Söderhamn.

– Det var åtta händelserika och lärorika år.

Men nu satsar hon på en ny politisk karriär som landstingråd.

– Det är ett svårt och komplicerat uppdrag, men jag tycker att det ska bli roligt att vara med och påverka inom landstinget.

Nyligen ändrade hon status från särbo till sambo.

– Jag har bott hela mitt liv i Söderhamn och har alltid trott att jag varit en riktig havskatt. Men så träffade jag en man och bestämde mig för att flytta ihop med honom i Järvsö. Det känns skönt att veta att man kan bli förälskad i min ålder.

Den senaste veckan har Eva Tjernström har tillbringat några lediga dagar tillsammans med sin sambo i Prag.

– Jag har aldrig varit i Prag och har länge önskat att få åka dit. Min sambo överraskade mig med en resa nu när jag fyller 50.

Hon lider inte av åldersnoja, inte den här gången i alla fall.

Nytt och spännande

– Det känns skönt att fylla 50 och jag har mycket att se fram emot. Jag är frisk, har ett nytt, spännande jobb och jag ska bli mormor nästa år. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker om mig längre. Det var tuffare att vara 20 och 30. Och 40 var jobbigt, då funderade jag mycket över vad egentligen hade åstadkommit i livet.

Första delen av födelsedagen kommer hon att tillbringa i Prag, men sedan åker de hem så att hon kan fira med familjen på kvällen.Anne Sjödin

Mer läsning

Annons