Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta ärmöjligt viden borgerligbegravning

/
  • FÖR en FRI UTFORMNING. Monica Andersson, borgerlig begravningsförrättare med lång erfarenhet, ser gärna att de anhöriga deltar i ceremonin och ger den en personlig prägel med dikter och musik till exempel.Foto: David Holmqvist

En rosa Cadillac på kistan. Eller favoritbowlingklotet. Kepsen han brukade ha

i garaget. Kanske dans

i kapellet?


För den borgerliga

begravningsakten är

värdighet enda regeln


och den avgör familjen.


– För mig är det viktigaste att ta fram glädjen, hur tung sorgen än känns, säger Monica Andersson, borgerlig begravningsförrättare.

Annons

Andelen borgerliga begravningar ligger i dag runt sju procent och ökar sakta men säkert i takt med att Svenska kyrkan tappar medlemmar.

Genom begravningsavgiften, som betalas via skatten, har alla kostnadsfri tillgång till ett begravningskapell och alla församlingar ska kunna erbjuda en lokal utan kristna symboler. Men eftersom det inte finns några strikta ramar för hur en borgerlig begravningsakt ska utformas kan den äga rum var som helst.

– Det är viktigt att man skriver ned i förväg hur man vill ha det. Många tänker inte på att det kostar många tusenlappar att ha en kyrklig begravning om man gått ur Svenska kyrkan, säger Roger Bergel vid Gävle Begravningsbyrå.

Han och hans kolleger hjälper till att förmedla kontakt med en borgerlig begravningsförrättare för dem som önskar. Det kostar runt 4 000 kronor att anlita en utomstående officiant, men en borgerlig begravning kan förrättas av vem som helst och då behöver det inte kosta något. Ofta rekommenderar Gävle Begravningsbyrå Monica Andersson, som har 15 års erfarenhet av uppdraget.

– Byråerna är jättehjälpsamma och försöker tillmötesgå de anhöriga så långt det bara går, säger hon.

Monica börjar alltid med att åka hem till familjen och tala om den avlidne och allt som formade livet. Samtalen kan ta några timmar och ibland åker hon dit flera gånger. Därefter sätter hon sig hemma och skriver högtidstalet.

Monica låter alltid glädjen stå i fokus men är heller inte rädd för att ta med det som var jobbigt och svårt i livet, som missbruk, sjukdom och osämja.

– Det gäller att hitta balansen. Ingen är ju fullkomlig och det är faktiskt ganska befriande att ta med sådant som kanske var känsligt att ta upp medan den här människan levde, säger hon.

– Jag ringer alltid och läser upp texten. Vartenda ord ska vara känt för de anhöriga och det är en trygghet för mig också.

Monica låter humor och värme prägla talen och betraktar ett fniss i bänken som en seger. Hon uppmuntrar även familj och vänner att delta i begravningsakten.

– Det är en riktig kärleksgärning som får ned ceremonin till en mänsklig nivå så att man landar i familjen. Det kan vara ett barn som sjunger eller någon vän som spelar trumpet fast det inte låter perfekt.

Begravningsmusiken är viktig för Monica. Hon bokar musiker och fixar fram cd-skivor. Inte heller här finns några regler; Magnus Uggla, De tre tenorerna, Chuck Berry eller en fin psalm spelar ingen roll, bara det var något som den som gått bort gillade.

– Det blir en del dansband också emellanåt, berättar Monica, som en gång ombads läsa Owe Törnqvists låt ”Dagny” som dikt under en förrättning!

– Musik tillåter en paus i ceremonin så att man får sitta själv med sina minnen en stund. Annars är det bara officianten som leder tankarna.

Monica Andersson förrättar runt 35 begravningar om året och älskar uppdraget, som hon sköter vid sidan av sitt ordinarie arbete på Arbetsförmedlingen.

– Det är jättehärligt att få ge den här gåvan så att de anhöriga kan gå vidare med en ljus bild i hjärtat, även om man förstås aldrig kan skynda på sorgen.

Mer läsning

Annons