Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En frispråkig men lojal partiarbetare

SVEN-ÅKE DAHLBÄCK, Nacka, som har avlidit i en ålder av 87 år.

Annons

Journalisten Sven-Åke Dahlbäck har ägnat hela sitt liv åt arbetarrörelsen, alltid som en oppositionell medlem och medarbetare. Hans uppfattningar har ofta gått emot partiets officiella linje. Detta har inte hindrat honom från att vara en lojal partiarbetare som också allmänt varit uppskattad för sin frispråkighet.

Sin Inga-Lisa träffade han i Borlänge Folkets Park. De blev kamrater i SSU och ett par under nästan 60 år. Han arbetade som journalist på Skaraborgaren och Dala-Demokraten innan han 1951 kom till Arbetarbladets redaktion i Sandviken. Där blev Dahlbäck ordförande i ABF och tog snabbt initiativ till en rad kulturprogram i samarbete med Metallavdelningen. I hemmet hölls öppet hus för SSU:are med nattlånga politiska diskussioner.

År 1955 flyttade han med familjen till Nacka, där Dahlbäck blev redaktör för SSU:s tidning Frihet. Två år senare blev han redaktionssekreterare för dåvarande Järnvägsmannaförbundets tidning Signalen.

Under många år var han redaktör för ABF:s tidning Fönstret. Hans självständighet stack många i ögonen, samtidigt som den väckte beundran bland kolleger. Under denna tid väcktes också hans intresse för Jugoslavien. Utvecklingen där följde han inte minst under de otaliga resor han och hans familj företog dit och till det senare uppdelade landet. Även i sommar hade han planerat en resa dit tillsammans med familjen.

Åren 1967–1971 arbetade Dahlbäck vid socialdemokratiska partikansliet i Stockholm och 1971–1976 tjänstgjorde han som informationssekreterare i dåvarande kommunikationsdepartementet under statsrådet Bengt Norling. Efter regeringsskiftet blev han informatör på det då nystartade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ett arbete som han hade fram till sin pensionering.

I Nacka var både han och hustrun aktiva inom socialdemokratin och Sven-Åke Dahlbäck hade en rad uppdrag, inte minst inom kulturområdet. De senaste årens sjukdomar har inte hindrat honom från att vara aktiv i föreningslivet, umgänge med familjen, resorna och svampplockningen i Dalarna och inte minst vännerna, som han ständigt underhållit med referat av böcker om internationell politik, som han samlat på sig i sitt imponerande bibliotek och klipparkiv.

Närmast anhöriga är hustru, tre barn och barnbarn.

Mer läsning

Annons