Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kulturell kraftkarl har gått ur tiden

/

Annons

SVEN JÄDERHOLM, Storvik, avled 30 juni 77 år gammal.

En kulturell kraftkarl från Storvik har gått ur tiden. Hembygdsvän, musiker, sångare, administratör, hantverkare, idéspruta och framför allt kärleken till familjen. Allt fanns i Sven. Vi som har levt nära Sven under många år har lärt oss att uppskatta hans engagemang, idérikedom och glädje i att utveckla verksamheter.

Svens berättelser om hur det var att turnera som musiker i ett band på den gamla goda tiden har alltid trollbundit oss. Känslan för musiken kom tidigt och har följt Sven genom hela livet. Sven har bland annat spelat med framlidne Lennart "Jonken" Jonsson.

På Västerbergs folkhögskola tillbringade Sven några årskurser till sin egen förkovran och och dessutom träffade han sin kära Kerstin där.

Det fanns också en arbetshistoria. Från olika jobb hos bland annat Perforerad Plåt i Storvik till olika Arbetsförmedlingar i länet. Överallt har engagemanget i verksamheten speglat Svens personlighet.

Intresset för hembygden har varit för Ovansjö Hembygdsförening ett ovärderligt tillskott. Sven var bland annat initiativtagare till hembygdföreningens egen tidning och den har glatt oss under många år.

Känslan för Bro Manskör har också genomsyrat Svens liv. Som andra tenor under många år har Sven varit en av de ivrigaste koristerna. I det administrativa arbetet har också Sven bidragit. Ordning och reda med till exempel notarkiv och övrigt material har varit synonymt med Svens sätt att agera. När det kom nya sånger såg Sven till att kören hade material som motsvarade körens behov. Svens uttalade intresse för Missionskyrkan i Storvik som konsertlokal har vi vetat om i många år. När kyrkan skulle säljas så var det självklart att Sven tog initiativet till att Bro Manskör skulle lägga bud på kyrkan. Med församlingens goda minne fick kören köpa fastigheten. Att västra Gästrikland har Konserthuset Lyran med möteslokaler mm till förfogande är till stor del Svens förtjänst.

Nämnas kan också att sången i Ovansjö kyrko- och bygdekör har legat Sven mycket varmt om hjärtat. Även i den kören var Sven en stöttepelare bland tenorerna. Som årets kulturstipendiat i Sandvikens kommun har Sven uppmärksammats.

När nu Sven inte längre finns bland oss kommer i alla fall hans gärningar och vilja att göra det bästa alltid att finnas hos oss.

Våra tankar går idag till Svens döttrar med familjer.

Göran Olsson Torbjörn Källström, för Bro Manskör och Ovansjö Hembygdsförening

Mer läsning

Annons