Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerad och människovän

/

Åke föddes i Lögda, Fredrika, som sjätte barn i en åttabarnsfamilj.

Annons

Han började sitt arbetsliv omedelbart efter den sjuåriga folkskolan, först som 14-årig getare i Baksjöliden och sedan som skogshuggare, vilket snabbt medförde ryggproblem. Det blev i stället verksamhet inom affärslivet som kom att bli hans födkrok under resten av livet. Inom Konsum gick han den långa vägen: springpojke och biträde i Viska, butiksföreståndare i Långbäcken, Söderhamn, och slutligen Hofors, dit han 1960 flyttade med familjen. Efter en tid i Hofors
sadlade han om till resande representant för ett antal företag med inriktning mot livsmedelsbutiker. Som yrkesman var Åke skicklig, kundinriktad, ärlig och generös.

En folkhögskolekurs fick bli den enda högre utbildning, som den begåvade Åke unnade sig.

Han hade ett rörligt intellekt och var intresserad av allt som rörde samhällsfrågor. Många läsare av Arbetarbladet i Gävle blev vana vid de många insändare som han skrev under åren. Insändare med ibland provokativ karaktär och som ofta handlade om förbud som han upplevde som onödigt inskränkande i människors privatliv, men också inlagor med politisk udd mot borgerlighet och högerpolitik. Han ägde en betydande litterär ådra och då och då publicerades noveller av hans hand i olika tidningar. Ett annat viktigt fritidsintresse var knivtillverkning, där han utvecklade en närmast professionell färdighet.

Åke och Ruth tyckte mycket om Grekland. Mer än 25 gånger semestrade de på Kreta. Ofta valde de samma hotell från gång till gång och fick därigenom goda vänner bland hotell- och restaurangpersonal och bland ortsbor i grannskapet.

För oss inom släkten och den närmaste vänkretsen framstår Åke som en gedigen, mycket godhjärtad och vänsäll person.

Kärleksfull i det mer än 50-åriga äktenskapet med Granträskflickan Ruth, generös mot det enda barnet Bodil och hennes familj och minnesgod när det gällde att komma ihåg namns- och födelsedagar. Vi saknar honom mycket, men minnet av en fin människa innebär ljus i sorgen.

Närmast anhöriga är hustrun Ruth, född Sjögren, dottern Bodil med familj i Umeå samt syskon.

Mer läsning

Annons