Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik gillade att fiska, plocka bär och göra näverlurar

Annons

Erik växte upp i Källbo på Bollnäs finnskog i en syskonskara på tolv barn. Erik fick börja tidigt att arbeta i skogen, endast 14 år gammal fick han

hugga massaved tillsammans med sin far på Lördagsmyren.

Under sina 30 år som skogsarbetare har han bott i många skogskojor, Långholmen, Fattiggårn och Nybokasern för att nämna några, Erik har under sitt långa liv bott och verkat på många platser, Fredagsberget, Hällfors, Gårdskär i Uppland, Korså bruk i Dalarna för att 1961 återkomma till Gruvberget. När det var klart att Gruvberget skulle läggas ned flyttade Erik med familjen till Sandviken, där han arbetade vid järnverket fram till sin pensionering.

Under 40 års tid hade Erik sitt barndomshem Källbo som sommarhus. Han skapade där ett sommarparadis med blommor och buskar av alla slag. Där var barn, syskon, vänner och bekanta alltid välkomna. Hans stora fritidsintresse var att fiska i den närbelägna sjön samt plocka bär. Under många år tillverkade Erik näverlurar, därav namnet ”Lur Erik”.

Det blev ett tusental lurar som Eriks flitiga händer skapat, de finns nu spridda över hela landet, även i England och USA. Eriks största intresse under vinterhalvåret var att klippa och klistra in tidningsartiklar som han tyckte var intressanta. Det har med tiden vuxit till hyllmeter med pärmar.

Där finns mycket kunskap att hämta om bland annat Finnskogens utveckling, händelser och profiler. Erik var även delaktig i bildandet av ”Finnskogens vänner”, en förening för utflyttade Finnskogsbor. Verksamheten startade i Vittsjön, men har numera sina årliga återkommande träffar i Katrineberg.

Närmast anhöriga är hustrun Kerstin, en son och en dotter med familjer samt fyra syskon.

Mer läsning

Annons