Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gav oss en unik kulturskatt

/

Lars-Erik Larsson, Åbyn, Hamrångebygden,

som avled 19 augusti, 91 år gammal.

Annons

En byålderman har gått till vila. Formellt hade han visserligen aldrig uppdraget i sin by, men få, om ens någon, kunde såsom Lars-Erik leva upp till titeln. Han var genom åren, och ännu vid 91 års ålder, som en öppen bok när det gällde sin bys historia och för oss i Åbyns byamän en ovärderlig källa att ösa ur. Med ett aldrig sinande intresse deltog han i allt som rörde Åbyn, dokumenterade alltid i både skrift och bild och skapade en unik kulturskatt att föra vidare till kommande generationer.

Lars-Erik föddes och växte upp på gården Höjen i Åbyn och han blev gården trogen under hela sin levnad, ensam efter hustrun Ruts bortgång. Omsorgen och skötseln av skogen låg honom varmt om hjärtat och han värnade den biologiska mångfalden, men också äganderätten. Sorgen blev därför tung när naturreservat bildades, mot hans vilja, av stora delar av hans skogsinnehav.

Lars-Eriks historiekunskaper sträckte sig inte bara till den egna byn. Han hade svar på de flesta frågor rörande hela Hamrångebygden och han var en flitig besökare vid hembygdsgårdens olika arrangemang. Deltog också aktivt, så sent som på försommaren i år, när hembygdsföreningen anordnade sina arbetsdagar.

Från ungdomen var han medlem i Logen Strandklippan, mångårig medlem i Hamrånge-Centern liksom det lokala hushållningssällskapet, LRF och hembygdsföreningen. Flera kassörs- och revisorsuppdrag har han haft i föreningslivet och var fram till sin bortgång revisor i Hamrånge Jordägares kassa, och hos oss i Åbyns bymän.

Lars-Erik hade en lågmäld framtoning, men var en stark personlighet. Glädjestunderna tillsammans med honom är många, många och vi minns honom med stor tacksamhet. Att ha fått verka tillsammans med honom har varit en fin förmån.

Mer läsning

Annons