Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hängiven politiker som ville samarbeta

/

NILS J ANDERSSON, TIERP,

avled 28 januari, 94 år gammal.

Annons

Nils J var född och uppvuxen i Yttrö by. Hela sitt yrkesverksamma liv var han lantbrukare på fädernegården, samtidigt som han hade förtroendeuppdrag både i Missionsförbundet och Centerpartiet. När Nils J överlät lantbruket till sonen Lars flyttade han och hustrun Judith till Månkarbo. När hustrun avlidit flyttade Nils J till Tierps tätort.

Nils J Andersson var en av Tierps sockens stora kommunalmän. Han var ledamot av Tierps sockens kommunalnämnd under många år ända fram till kommunsammanslagningen 1974.

I den nya storkommunen, var Nils J redan från början mycket aktiv och en sammanhållande länk för Centerpartisterna från hela kommunen och utsågs till Tierps kommuns första oppositionsråd, en post han hade till sin pensionering 1979.

För de gamla socknarnas kommunalmän blev det politiska arbetet helt annorlunda efter kommunsammanslagningen. Från en kultur av gemensamhetslösningar och stort samförstånd mellan alla politiska partier i de gamla socknarna blev rollerna nu mer politiserade som majoritet och opposition.

Nils J var en stabil människa, som gjorde mycket för att överbrygga motsättningar och han var lätt att samarbeta med.

Ett förtroendeuppdrag som låg Nils J Andersson särskilt varmt om hjärtat var hans uppdrag som nämndeman i tingsrätten. Detta uppdrag hade Nils J ända tills han föll för åldersstrecket.

Som pensionär var Nils J Andersson en av initiativtagarna till bildandet av SPF-föreningen Humleaxet i Tierp 1982. Nils J var dess förste ordförande, en post som han uppehöll i sju år.

Nils J:s intresse för Svenska pensionärsförbundet var så stort att han även efter sin ordförandetid deltog i alla aktiviteter som Humleaxet anordnade, så länge hans krafter räckte till.

Centerrörelsen i Tierps kommun och SPF Humleaxet känner tacksamhet för det hängivna arbete som Nils J Andersson utfört under sin långa levnad. Våra tankar går till sonen Lars och hans familj.

Mer läsning

Annons