Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeanette hyllade livet

/

Organisationskonsulten, forskaren och författaren Jeanette Olsson, Stockholm, som avled 21 december 51 år gammal.

Annons

Jeanette tillbringade sin ungdomstid i Gävle och flyttade därefter till Stockholm. Redan som 19-åring inledde hon sitt arbete på LO och blev kvar i över 15 år. Människovärde var ett nyckelord för henne. Under sin tid på LO byggde hon ett nätverk för kvinnor i LO-förbunden, kallat Tjejligan. Hon gick i spetsen och vågade utmana gamla maktstrukturer. Nätverket blev en viktig drivmotor för mobilisering av kvinnor, så kraftfullt att det så småningom lades ner.

I mitten av 1990-talet inledde Jeanette sin utbildning till organisationskonsult inom Gestalt Akademin i Skandinavien och fortsatte senare som lärare, forskare och författare parallellt med sitt arbete som konsult. Jeanettes bortgång är en stor förlust för Gestaltvärlden och för vårt samhälle. Hon var banbrytande med sin vision om en levande demokrati, sitt stora kunnande och sitt engagemang.

Dialogen var ett av Jeanettes främsta arbetsverktyg som organisationskonsult. I sammanlagt fem böcker beskrev hon vikten av ett levande samtal mellan kvinnor och män i politiken och betydelsen av personlig utveckling, eftertanke och reflektion till stöd för samhällsförändring. Jeanette använde ofta prisman som symbol för att brygga över ensidiga perspektiv.

De senaste åren fokuserade Jeanette på sin doktorsavhandling vid University of Derby, England, med titeln Managing intersectionality in organisations: a Gestalt approach. Avhandlingen var mycket nära att avslutas. Forskarkollegor synliggör och bygger vidare.

Jeanette hade en stark närvaro i mötet med andra, vilket gjorde att man kände sig sedd och hörd av henne. Med sin generositet och varma humor mötte hon oss kollegor. Hon hade en fantastisk intuitiv förmåga att i stunden ge precis det som berörde.

Jeanette sjöng många år i kör och använde sången både i glädje och i sorg, förlösande för alla.

Jeanette hade en personlig gudstro, som låg till grund för hennes sätt att leva och engagera sig. Den lyste självklar genom henne och gav henne också kraft att värna om individens rätt till sin egen gudsupplevelse.

Jeanette hyllade livet, hennes ljus och kärlek byggde broar mellan människor.

Närmast anhöriga är maken Håkan, sönerna Johan och Gustaf med Micaela och barnbarnet Eric samt föräldrar.

Eva Amundsdotter, Margareta Berggren, Barbro Curman, Seán Gaffney, Ulf Grundel

Mer läsning

Annons