Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knut Ståhlberg är död

/

"Rösten från Paris" har tystnat. Journalisten och författaren Knut Ståhlberg, som framför allt jobbade för SVT och Sveriges Radio, blev 95 år gammal.

Annons

Under sina många år som journalist har han bland annat arbetat som programledare för Rapport och som utrikeskorrespondent för Aktuellt.

Han har framför allt rapporterat från Paris, dit han flyttade redan efter andra världskriget 1945.

"Mitt liv började när jag kom hit, allt som hände innan är ointressant", svarade Ståhlberg själv på frågan om hans ungdom, när han intervjuades av Fokus i Paris 2008.

"Varm person"

Stig Fredrikson började arbeta som utrikeschef på Aktuellt på slutet av 1970-talet då Ståhlberg jobbade som korrespondent.

– Jag kände honom som en fantastiskt duktig kollega men också som en fantastisk författare på senare år. Han var väldigt lätt att arbeta med, han utförde alltid alla beställningar till full belåtenhet, säger Fredrikson.

Förutom att han minns Ståhlbergs yrkesskicklighet minns han också flera hjärtliga möten i Paris.

– Jag besökte honom i Paris några gånger och då var han oerhört generös och hjärtvänlig, säger han.

Också journalisten Bosse Lindwall minns Ståhlberg som en varm person.

– Han var rolig, rar, superproffsig och alltid på tårna, säger han.

Förkrossad av missad nyhet

Efter att Ståhlberg gått i pension fortsatte han ändå att arbeta. Bland annat som korrespondent för TT.

"Jag har dragit ner mitt arbete mycket, men du vet, det är som med det här att cykla. Slutar du trampa så vet man inte vad som händer", sa den då 75-årige Ståhlberg i en intervju med DN 1995.

När Ståhlberg rapporterade Parisnyheter till TT jobbade Lindwall på utrikesredaktionen.

– Det skedde ett attentat i Paris när Knut själv råkade vara på teatern, han blev fullständigt förkrossad över att ha missat en stor nyhet och skickade då en tårta till redaktionen som ursäkt.

Ståhlberg har skrivit flera böcker, bland annat självbiografin "Storklockan i Paris" (1995) och biografin över Charles de Gaulle (2004). Han blev 95 år gammal.

Mer läsning

Annons