Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvakten Tjofsen Olsson har gått bort

/
  • Stig
  • Det är inte många kvar från Sandvikens IF:s 50-talselva. Bilderna kommer från Ulf Ivar Nilssons samling av allsvenska fotbollsspelare från 1950-talet som han fick med tablettaskarna Alfa.

Målvaktslegenden Stig "Tjofsen" Olsson gick bort i helgen, 87 år gammal. Han var en av spelarna i Sandviken IF:s legendariska 50-talselva och har spelat i 119 allsvenska matcher. Han har även representerat Sverige i en B-landskamp.

Annons

Av en ren slump blev Stig "Tjofsen" Olsson målvakt som 17-åring. Då ordinarie målvakt var sjuk tog han en tillfällig plats i målet, där blev han kvar.

Sandvikens IF:s årgång 1957/1958 spelade 21 säsonger i Allsvenskan. I Sandviken minns de än i dag som legender, men det är inte många i 50-talselvan som fortfarande är i liv.

– Det är inte så enkelt i en så liten ort att komma upp i den högsta serien, så laget var ju anmärkningsvärt. Det var mellan 15 och 20 tusen besökare på plats om söndagarna när de spelade, hela staden präglades av fotbollsmatcherna. Och Tjofsen var med under hela den perioden, säger Jan Olof Eriksson Glad som var ordförande i föreningen under den tidpunkten.

"Tjofsen" värvades från Matfors och jobbade vid sidan om fotbollskarriären som elektriker.

Efter att ha slutat i Sandviken IF slutade han fotbollskarriären i Årsunda IF. Därefter bytte målvakten ut fotbollen mot bowlingklotet. Han har bowlat för Sandvikens IF och pensionärsklubben Träffen, och fortsatte spela tills dess att han blev sjuk. Samtidigt som pensionen köpte han även en bensinmack som han själv har drivit.

Stig "Tjofsen" Olsson minns med fina ord i sociala medier, av föreningen och gamla spelare.

– Tjofsen var väldigt klok, han var välbalanserad och höjde aldrig rösten om inte nödvändigt, säger Jan Olof Eriksson Glad.

– Han kommer minnas som en sympatisk, glad och pigg människa. Och en bra fotbollsspelare, Tjofsen hade en sådan placeringsförmåga. Han stod ofta där bollen kom, säger Roland Grönberg som spelade tillsammans med "Tjofsen" i 50-talselvan.

Mer läsning

Annons