Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Jan Boonevier

/

Jan Bonnevier, Sigtuna, har avlidit 68 år gammal. Han var född och uppvuxen i Gävle.

Annons


TV-profilen Jan Bonnevier anställdes vid Sveriges Television 1962 i aktualitets- och samhällsredaktionerna och blev så småningom chef för den så kallade förkunnelseredaktionen och ansvarig för religionsprogrammen, en ekumenisk utmaning som han skötte med kunskap, känsla och stil.

Det finns ett fotografi från kyrkomötet med Jan Bonnevier sittande främst, i mitten, tillsammans med ärkebiskopen och alla övriga biskopar runt om. Man kan betrakta den som en skrytbild, men egentligen symboliserar den Jans ambition att vara i skeendenas centrum och därifrån betrakta och rapportera så nära källornas sanningshalt som möjligt.

Efter tiden på Sveriges Television och ett lektorat på Journalisthögskolan startade han ett eget produktionsbolag bland annat med inriktningen att förädla de journalistiska och mediala kunskaperna med tillämpning för en annan marknad än TV-tittarnas. Jan insåg att han kunde lära näringslivets toppar och chefer att förstå nyhetsmediernas roll i samhället.

Pedagogiken i Jans upplägg spände över allt från skjutjärnsjournalistik till en personintervju där han förmådde att lyfta fram personligheten hos varje deltagare. Hundratals direktörer och chefer har fått svara på Jans fråga: Tror du på Gud? och sedan fått förklara sitt svar. Jans inställning var att öppenheten kräver att man känner sig själv och vågar stå för sina ståndpunkter. Undanglidanden och hyckleri är främmande i ett sådant beteende.

Skogsnäringens aktörer hörde till de första att ty sig till Jan Bonneviers eminenta seminarier. Det skogsvetenskapliga mötte en känsloladdad opinion. Jan förkunnade och beskrev att handlingsutrymmet skapades till avgörande del i medierna med etiken och öppenheten som hörnstenar på vilka man bygger förtroliga relationer. Jan Bonneviers berömmelse i näringslivet gjorde att fler branscher och företag tog hans kloka råd och tjänster till användning.

Jan Bonneviers liv är en mångfacetterad framgångssaga där en av de mest avgörande händelserna inträffar under en studieresa till Sydostasien om de stora religionernas möten. Med på den resan var Elisabet som han på hemresan friade till under en av kristallkronorna i tunnelbanan i Moskva. Då inleddes en livslång äktenskaps- och familjerelation med fyra barn i det gästfria hemmet vid stranden i Sigtuna. De sista åren sviktade dessvärre hälsan och mitt i sommaren sinade hans krafter. Ett innehållsrikt och spännande liv tonade ut.

Tomrummet efter Jan Bonnevier är vi många som fyller med beundran, glädje och tacksamhet över att ha fått vara en i kretsen kring en stor personlighet.

Hans närmaste är hustrun Elisabet och barnen Johan, David, Anna och Karin med familjer.

och

Mer läsning

Annons