Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sixten har gått vidare till de himmelska blomsterängarna

Förre kontraktsprosten och kyrkoherden i Vendel/Örbyhus, Sixten Akne, dog på juldagen i en ålder av 87 år.

Annons

Sixten växte upp i en väl sammansvetsad syskonskara om åtta personer i Berga, Danmarks församling, nära Uppsala.

Han utbildade sig först till elingenjör och arbetade i faderns elbyrå på Svartbäcksgatan i Uppsala, innan teologistudierna förde honom fram till prästvigning för Uppsala Stift år 1960.

Före prästvigningen tjänstgjorde Sixten i Hökhuvud, vilket han ofta berättade om. Som färdig präst tjänade Sixten Gud och församlingsbor i Märsta och under 27 år i Vendel/Örbyhus. Under sina sista elva år verkade han även som kontraktsprost i Örbyhus kontrakt (Tierps och Älvkarleby kommuner).

Sixten Akne var ordförande i stiftelsen för Överboda kurs-och lägergård, Skutskär/Älvkarleby, under många år, och där kom han att driva samverkan mellan församlingarna i Örbyhus kontrakt. Efter pensioneringen tjänstgjorde Sixten bland annat i Vassunda, Sigtuna, och Vittinge församlingar.

Det som kännetecknade Sixten var hans lågmälda personlighet, många hembesök, ekumeniskt sinnelag, många bibelstudiegrupper och konkreta predikningar utan svulstiga utsvävningar!

Ett aktivt konfirmand- och ungdomsarbete samt stort intresse för sång och musik präglade hans prästprofil. Dessutom gav han av sitt sociala patos i ett mångårigt engagemang i Röda Korset samt DKSN (De kristna samfundens nykterhetsarbete).

På fritiden var han föreningsaktiv i Rotary och Tempelriddarorden. Men framför allt ägnade han sig åt trädgårdsarbete med aktiv odling tillsammans med hustrun Birgitta och de fem barnen.

Med familjen njöt han av bland annat två smultronställen, somrarna på Singö och hos storebror Gunnar med fru Marianne i Smygehamn och Glemminge, Skåne.

Samtalen och hälsningarna från barnbarnen blev de sista årens stora krydda förutom att få träffa sina älskade syskon i Berga.

En mycket ambitiös, nitisk och lyhörd präst av den gamla skolan har fått gå vidare till de himmelska blomsterängarna, för bonde och präst, det var Sixtens favoritkombination!

Våra tankar och förböner går till den närmaste familjen med hustru Birgitta och de fem barnen och barnbarnen.

Med aktning, Lars Gustafson, måg och kyrkoherde

Mer läsning

Annons