Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever bjöd på hembakat och samtal på dagverksamhet

/
  • Kunderna på dagverksamheten Glädjens träffpunkt fick besök av Ebba Gavlén och Sara Böhm.
  • Ebba Gavlén bjuder Lena Engvall på chokladbollar.
  • Ingrid Nilsson och Zorica Nedeljkovic tar för sig av fikabrödet som Sara Böhm har bakat tillsammans med Ebba Gavlén.
  • Laila Dahlgren får hjälp av Sara Böhm vid fikastunden.

Det var ingen vanlig torsdagsträff på dagverksamheten Glädjen förra veckan. Två gymnasieelever var på besök och bjöd hembakat och frågesport.

Annons

Ebba Gavlén, 17 år, och Sara Böhm, 17 år, har tagit plats vid det stora bordet på Glädjens träffpunkt på Bergmästargården. Det är uppdukat för fika och pensionärerna tar plats en efter en.

Ebba och Sara går andra året på Borgarskolans Samhällvetenskapsprogram. De är med i en av klassens grupper som i ett skolarbete ska göra något bra för samhället. Gruppen valde att hälsa på och umgås med de boende på Bergmästargårdens servicehus.

– Man har ju hört mycket om att personalen inte hinner prata med de äldre eller att de äldre inte har möjlighet att göra det de vill på grund av personalbrist. Så vi ville göra det här, berättar Sara Böhm.

I arbetet har de även ordnat sponsorer som har bidragit med ingredienser till hembakat fikabröd som de har haft med sig. I dag blir det chokladbollar och kladdkakemuffins.

Lena Engvall kommer till dagverksamheten varje vardag och uppskattar när ungdomar kommer på besök.

– Det är trevlig och roligt när de kommer, det livar upp lite. Och de är intresserade av att prata med oss, det är kul.

Även Eva Jansson och Berith Engblom som jobbar på Bergmästargården tycker ungdomarnas initiativ är bra.

– Det här är jättetrevligt! Det är viktigt med möten mellan generationer, och det är mycket uppskattat. Vi vill ha in mer sådant här, konstaterar Eva Jansson.

Tack vare volontärer kan kunderna på dagverksamheten även komma iväg på utflykter.

– De hjälper oss om vi vill gå på hockey eller bio, till exempel. Det går inte med två anställda och kanske tre–fyra rullstolar, berättar Berith Engblom.

Sara Böhm och Ebba Gavlén är även dem nöjda med besöket.

– Det var väldigt trevligt, det roligaste är att vi får ha kul samtidigt som vi gör något bra för äldreomsorgen, säger Sara, och Ebba håller med.

– Det var jätteroligt, det är viktigt att olika generationer umgås, och det är kul att de kan glädjas åt att man bara sitter och pratar och fikar.

Mer läsning

Annons